Dvije vrste protesta - za sve i protiv NATO

Nova je juče pozvala SNP, Demos, Demokrate i Pokret za Pljevlja da učestvuju u protestima protiv članstva u Alijansti. Pozvani su i Mreža Ne u NATO, Pokret za neutralnost, pokret Sloboda narodu i Grupi građana Akcija - reakcija
91 pregleda 72 komentar(a)
Nova srpska demokratija, Foto: Savo Prelević
Nova srpska demokratija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2015. 18:09h

Protest protiv članstva u NATO koji organizuje Nova srpska demokratija(Nova) nije vezan za proteste Demokratskog fronta (DF) sa kojih su tražili prelaznu vladu koja bi organizovala fer izbore, tvrdi funkcioner te partije Slaven Radunović.

Upitan da li se protestom protiv članstva u NATO, koje Nova organizuje 12. decembra, u drugi plan stavljaju zahtjevi za formiranje prelazne vlade i organizovanje fer i slobodnih izbora sa ranijih protesta, Radunović je rekao da ti zahtjevi ostaju apsolutni prioritet. “To je nešto što je potpuno nevezano sa time da li će Crna Gora ući u NATO ili neće. Fer izbori su nešto što treba svim građanima, a ovo je samo naša reakciju na dobijenu pozivnciu koju građani nisu ni tražili”, rekao je Radunović “Vijestima”.

On je rekao i da su protesti “odvojeni i nisu odvojeni jer i jedno i drugo ima veze sa vladavinom prava”. “Nažalost, NATO zemlje su potpuno pokazale da su im geostrateški ciljevi u ovom momentu bili mnogo bitniji nego reforme u Crnoj Gori i situacija sa kojom je suočen najveći broj građana Crne Gore, a to je da ima nepravedne uslove za izbore i da na taj način dobija nelegitimnu vladu koja onda nema ni odgovornost prema građanima. Svim građanima Crne Gore trebaju slobodni i fer izbori, a ovo se odnosi opet na dio građana koji su protiv učlanjenja u NATO i koji su većinom za neutralnost, to su odvojene stvari”, rekao je Radunović.

Nova je juče pozvala SNP, Demos, Demokrate i Pokret za Pljevlja da učestvuju u protestima protiv članstva u Alijansti. Pozvani su i Mreža Ne u NATO, Pokret za neutralnost, pokret Sloboda narodu i Grupi građana Akcija - reakcija. Nova taj skup organizje sa DNP-om, Partijom ujedinjenih penzionera i invalida, Radničkom partijom i DSJ, koje su dio DF-a. U pozivu se navodi da u Novoj smatraju da je obaveza političkih subjekata, NVO i pokreta, da pomognu svim građanima koji se protive članstvu da jasno izraze svoj stav. „Zato vas pozivamo da učestvujete u organizaciji protestnog skupa protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, jer su građani, na osnovu vaših ranije iskazanih stavova po tom pitanju, prepoznali vašu organizaciju kao relevantnog zagovornika ovog političkog stava” navodi se u pozivu.

SNP: Sumnjiva većina slavi poziv za Alijansu od naših para

Iz SNP-a su juče kazali da “sumnjiva parlamentarna većina parama svih nas slavi pozivnicu u NATO, koja je upućena manjini u Crnoj Gori”.

"Većinu građana interesuju nova radna mjesta, veće plate i penzije, bolji zdravstveni i obrazovni sistemi, obračun sa kriminalom i korupcijom, smanjenje sive ekonomije, a ne da li će Crna Gora postati punopravna članica NATO vojnog saveza“, naveli su iz partije Srđana Milića.

Iz SNP-a pitaju i “kako je moguće, ako je pozivnica za punopravno članstvo u Sjevernoatlantski savez pobjeda čitave Crne Gore, da se većina građana Crne Gore ne raduje istoj”.

Bonus video: