Rastoder: Neutemeljeno je misliti da članstvo u NATO apriori obezbjeđuje bolju poziciju

Rastoder je naveo da Crna Gora nikada nije bila u prilici da se sama opredjeljuje u tom smislu i ona, kako je kazao, nije to ni sada uradila, već se samo prilagodila globalnim procesima koji se osmišljavaju daleko od nje
65 pregleda 9 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.12.2015. 11:48h

Pozivnica za NATO trebalo bi da znači istorijski iskorak ka vrjednostima zapadne civilizacije, ocijenio je istoričar Šerbo Rastoder, navodeći da je savezništvo sa globalnim vojnim savezom novina u istoriji Crne Gore.

On smatra da su utemeljene ocjene kada se pozivnica Crne Gore u Alijansu posmatra kao istorijski zaokret prema zapadu.

„Istovremeno, to je prvo politički utemeljeno savezništvo sa jednim globalnim vojnim savezom, što je novina u istoriji Crne Gore“, kazao je Rastoder agenciji MINA.

Upitan da li je pozivnica znači da se Crna Gora od Istoka okrenula vrijednostima zapadne demokratije, on je pojasnio da bi to trebalo da znači politički iskorak ka vrijednostima zapadne civilizacije u koje spadaju demokratija i ljudska prava, kao dijela društvenih vrijednosti i dnevne političke retorike.

Rastoder je naveo da Crna Gora nikada nije bila u prilici da se sama opredjeljuje u tom smislu i ona, kako je kazao, nije to ni sada uradila, već se samo prilagodila globalnim procesima koji se osmišljavaju daleko od nje.

„To znači da je proces širenja NATO-a počeo padom Berlinskog zida i da su neke, u međuvremenu naučene lekcije, crnogorskoj političkoj eliti suzile prostor za grešku“, ocijenio je Rastoder.

On smatra da Crna Gora može imati važno mjesto u regionu samo kroz demokratski izgrađene institucije i efikasnu i prosperitetnu ekonomiju.

Prema njegovim riječima, misliti da buduće članstvo u NATO u tom smislu apriori obezbjeđuje bolju poziciju neutemeljeno je, ali da svakako doprinosi proširivanju mogućnosti.

„Treba biti realan, vojno i politički, Crna Gora je mali sistem te njen status ne može ugrožavati nikoga ali može pomoći drugima da se pravilno opredijele“, zaključio je Rastoder.

Bonus video: