Krivokapić: Nećemo sada o prelaznoj vladi

Politički takmaci pretenduju da se izbori održe u posljednjem mogućem terminu četvorogodišnjeg mandata, kazao Đukanović
37 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2015. 06:18h

Skupštinska radna grupa, koja će se baviti primjenom izbornog zakonodavstva, korišćenjem državnih resursa i izvještavanjem medija tokom izborne kampanje, počeće danas sa radom.

Prvu sjednicu, koja je zakazana u 12 sati u Skupštini Crne Gore, vodiće predsjednik Ranko Krivokapić. DPS će predstavljati Milutin Simović, SDP Draginja Vuksanović, Pozitivnu Crnu Goru Azra Jasavić, Demos Goran Danilović, Bošnjačku stranku Suljo Mustafić, Građanski pokret URA Rade Bojović i Nedjeljko Rudović, Demokrate Neven Gošović, Forcu Genci Nimanbegu, Hrvatsku građansku inicijativu Ljerka Dragićević, a Liberalnu partiju Zdravko Šoć.

SNP i Albanska alternativa do sinoć nijesu dostavili predloge ko će od njihovih predstavnika biti u radnoj grupi.

Krivokapić je juče na Cetinju rekao da ne očekuje DF. ”Oni su rekli da žele da čekaju razgovore o prelaznoj vladi. Ta tema na dnevni red može doći u drugoj fazi razgovora. Do tada se bavimo izbornim zakonodavstvom, primjenom i medijima, kao i kako se koriste državni resursi u kampanji. Mislim da će pomaka biti”, rekao je predsjednik parlamenta.

Lider DPS-a Milo Đukanović poručio je da je DPS spreman da učestvuje u razgovorima kako bi se odagnale sumnje sa rezultata predstojećih izbora i da mu odgovara svaki datum za održavanje izbora, ali da to ne zavisi od njegove partije. ”MUP mora da obezbijedi pretpostavke za elektronsku identifikaciju birača i vođenje jedinstvenog biračkog spiska, što je pretpostavka za održavanje demokratskih izbora,”kazao je on novinarima, dok je Krivokapić daleko iza njega svirao na klaviru. Đukanović je procijenio da “politički takmaci pretenduju da se izbori održe negdje u posljednjem mogućem terminu četvorogodišnjeg mandata".

I Brisel kaže da je RTCG problem

Komentarišući potrebu da mediji budu jedna od tema razgovora, Đukanović je kazao da “dio partija ukazuje da se pojedini mediji u predizbornoj kampanji ponašaju neobavezno prema pravilima”.

“Moja partija je imala primjedbe na ponašanje medija koji su s pozivom na slobodu medija raspirivali navijačke strasti, i ne samo u kampanji nego i u vrijeme predizborne ćutnje”, rekao je lider DPS-a.

Krivokapić međutim kaže da je prioritet “kao u Izvještaju EK, da javni servis treba da bude uzor u profesionalnosti i objektivnosti”. “Možete mjeriti kako hoćete, ali sam siguran da je većina u parlamentu sa suprotnom ocjenom. Da vidimo da li ovaj model funkcioniše ili da tražimo neki drugi”, rekao je predsjednik Skupštine.

Bonus video: