Rusija psuje, ali nema pravo da odlučuje: Problem sa Crnom Gorom leži drugdje

NATO samog sebe vidi kao "zajednicu vrijednosti", kao savez pravnodržavnih, pluralističkih demokratija
19 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 02.12.2015. 20:12h

Rusija psuje, ali nema pravo da odlučuje o novim članovima NATO. Problem sa Crnom Gorom leže drugdje.

NATO poziva Crnu Goru u svoje članstvo, Rusija psuje i upozorava: sve nam je to poznato iz ranijih proširenja. I tada i danas važi pravilo: Moskva nema pravo veta na odluku, ko će biti primljen u NATO. To je isključivo stvar Alijanse i kandidata.

Sa druge strane, NATO ima svako pravo da kandidata dobro pogleda i odmjeri, da li hoće ovu ili onu državu stvarno da uzme u članstvo.

Jeste da pri tome vojni kriterijumi igraju ulogu, ali puno veću imaju politički. NATO samog sebe vidi kao "zajednicu vrijednosti", kao savez pravnodržavnih, pluralističkih demokratija. Sa pojedinim državama, koje su pristupile poslije kraja Hladnog rata, Alijansa upravo doživljava u smislu vrijednosti vrlo neprijatne stvari, iako se pravi da je se to nikako ne tiče.

Mađarska je npr. od kada je ušla u NATO 1999 šokantno nazadovala. U svom sadašnjem stanju: antisemitska, nacionalistička, polu-autoraktska forma vladavine, ova država bi imala velike teškoće da danas postane član. Poljska, prosto nevjerovatno, ova država se ovih dana uputila istim putem u čorsokak.

Već prijem Albanije i Hrvatske 2009. je više imao veze sa onim apstraktnim projektom "Stabilizacija Zapadnog Balkana", nego sa tim da se nagrade učvršćene demokratije. To isto važi danas i za Crnu Goru. I to može itekako da nam se osveti.

Preveo Mirko Vuletić

Bonus video: