Knežević: Pozivnica će dodatno produbiti podjele u državi

"Osim što je dramatično pogoršao odnose sa našim dokazanim istorijskim prijateljem i saveznikom Rusijom, Đukanović je od Crne Gore napravio atraktivnu destinaciju za terorističko djelovanje, koje se iz Sirije i Iraka proširilo na Evropu, i Balkan", naveo je Knežević
25 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2015. 15:59h

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević smatra da će odluka Ministarskog savjeta NATO-a da uputi, kako je rekao, uslovnu pozivnicu Crnoj Gori, dodatno produbiti podjele u državi, jer se radi o činu suprotnom većinskoj volji crnogorskog naroda.

Knžević je ocijenio da je i političkom laiku jasno da ta odluka nije motivisana reformskim dostignućima režima Mila Đukanovića, već isključivo geopolitičkoj projekciji čiji je cilj dalja konfrontacija Alijanse sa Rusijom.

"Osim što je dramatično pogoršao odnose sa našim dokazanim istorijskim prijateljem i saveznikom Rusijom, Đukanović je od Crne Gore napravio atraktivnu destinaciju za terorističko djelovanje, koje se iz Sirije i Iraka proširilo na Evropu, i Balkan", naveo je Knežević.

On je rekao da je time predsjednik Demokratske partije socijalista preuzeo odgovornost da Crna Gora bude "sitna moneta za potkusurivanje koju bi na globalnom kockarskom stolu NATO članice koristile kao sitniš koji će prebacivati od Iraka do Avganistana i ostalih svjetskih žarišta".

"A što se tiče eventualnog NATO kišobrana koji bi bio raširen iznad Crne Gore ako joj zaprijeti bilo kakva opasnost od terorizma, nažalost, imali smo priliku da tu NATO solidarnost vidimo u Francuskoj i Belgiji", rekao je Knežević.

On je kazao i da je njegova dužnost da još jednom upozori da odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO jedino mogu donijeti crnogorski građani na referendumu.

"Svako drugo rješenje izazvalo bi nesagledive posljedice po Crnu Goru za koje bi isključivu odgovornost snosio premijer Đukanović", kazao je Knežević.

On je rekao da zbog toga DNP planira intenzivirati aktivnosti na promovisanju koncepta vojne neutralnosti Crne Gore i održavanju referenduma koji bi garantovali Rusija i NATO.

Knežević smatra da većinski interes crnogorskih građana da Crna Gora ostane vojno neutralna predstavlja državni i politički imeprativ koji mora biti realizovan uz primjenu svih raspoloživih demokratskih sredstava.

"Mi ni po koju cijenu nećemo odustati od naše pravedne borbe. Crnogorski narod se u svojoj slavnoj istoriji nalazio pred mnogo većim iskušenjima nego što je uslovna pozivnica od NATO - a, i zato nemam dilemu da će većinska Crna Gora biti na istorijskoj vertikali naših predaka kako bi zaštitili budućnost naših potomaka", poručio je Knežević.

Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO

Bonus video: