Komersant: Reakcije ruskih političara su vrh apsurda i nelogičnosti

Kakve sankcije? Kakve zabrane? Francuska, Italija, Španija, Grčka su odavno članice NATO, ali niko ne govori da se zabranjuju investicije u te zemlje i ne preporučuje turistima da tamo ne lete. A sad su se sjetili Crne Gore. Još jednom da se reklamiraju na pobjedničkoj patriotskoj temi. Da se pokažu da su veliki zaštitnici nacionalnih interesa, veći nego predsjednička administracija, gdje ne žure da objavljuju nikakve mjere protiv Podgorice", piše u komentaru
86 pregleda 18 komentar(a)
Vila Gorica koktel NATO, Foto: Gov.me
Vila Gorica koktel NATO, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.12.2015. 15:06h

Reakcija ruskih političara, poslanika i "patriotski raspoloženih" eksperata na poziv Crnoj Gori da uđe u NATO je "vrh apsurda i neodgovornosti", piše Komersant.

U komentaru lista "Traženje neprijatelja postaje nacionalna zabava" piše da se već govori o budućim sankcijama, obustavljanju investicija i, maltene, o zabrani turizma”.

"Jedan poslanik je odlučio da kaže o Crnoj Gori sve što misli, nazivajući je apsolutno nesamostalnom državom, koja čak nema ni svoju valutu. Bojim se da ćemo narednih dana čuti još nemalo sličnih 'lijepih' karakteristika o slovenskoj, pravoslavnoj državi, gdje su se uvjek prijateljski odnosili prema Rusiji i Rusima", navodi se u tekstu.

"Komersant" navodi da prijeteći Crnoj Gori oštrim reakcijama, ruski poslanici "ulaze u očigledan spor sa logikom".

"Do sada, nijedna zemlja koja je ulazila u NATO nije se suočavala ni sa kakvim ruskim diskriminacionim mjerama. Ni Hrvatska, ni Albanija, ni nešto ranije Bugarska, Mađarska, Slovenija ili Slovačka", piše "Komersant".

"Kakve sankcije? Kakve zabrane? Francuska, Italija, Španija, Grčka su odavno članice NATO, ali niko ne govori da se zabranjuju investicije u te zemlje i ne preporučuje turistima da tamo ne lete. A sad su se sjetili Crne Gore. Još jednom da se reklamiraju na pobjedničkoj patriotskoj temi. Da se pokažu da su veliki zaštitnici nacionalnih interesa, veći nego predsjednička administracija, gdje ne žure da objavljuju nikakve mjere protiv Podgorice", piše u komentaru.

Takođe se navodi da se paradoks anticrnogorske kampanje, koja postaje sve jača, sastoji i u tome što će ta zemlja ulazeći u NATO i EU najvjerovatnije postati jedan od lobista Rusije, protivnik sankcija i oštrog poljsko-pribaltičkog pristupa.

"Ali onima koji se reklamiraju na političkim temama, nije do tih geopolitičkih računica. Oni se rijetko opterećuju proračunima posljedica svojih inicijativa makar dva koraka unaprijed", piše u komentaru i dodaje se da što su strašnije prijetnje poslanika, tim prije će dobiti veću ocjenu jednog djela birača.

"Sve ostalo je sporedni efekat. Njega treba da rješavaju ne poslanici, već diplomate. Upravo oni će morati da raščišćavaju gomile negativnosti koje ostaju u bilateralnim odnosima sa ovom ili našom državom poslije brzopletih inicijativa naših parlamentaraca. Koji, kao niko drugi, umiju da bez potrebe stvaraju sebi (i svima nama) novog neprijatelja. U ovom slučaju iz zemlje koja je maltene najrusofilnija na svijetu. Samo je pitanje: radi čega?", navodi se u komentaru "Komersanta".

Crna Gora je jutros pozvana da se pridruži NATO i postane 29. članica Alijanse, nakon što su se šefovi diplomatija zemalja članica usaglasili o pozivu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je, otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u sjedištu Alijanse u Briselu, izjavio da politika otvorenih vrata Alijanse ima za cilj širenje stabilnosti, bezbjednosti i demokratskih vrijednosti i čestitao Crnoj Gori, što je ispraćeno snažnim aplauzom.

Međutim, predsjednik ruskog Odbora za odbranu i bezbjednost Viktor Ozerov je ubrzo izjavio da će Rusija obustaviti zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako ta zemlja uđe u NATO.

Bonus video: