Milačić: Crnoj Gori treba pozivnica za slobodne izbore, smjenjivost vlasti...

Prema njegovim riječima, Pokret za neutralnost će učiniti sve na objedinjavanju svih onih segmenata društva koji se zalažu za neutralnu Crnu Goru, a time i za nenasilnu mirnu državu
65 pregleda 22 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Boris Pejović
Marko Milačić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2015. 19:54h

Pozitivnica za člansvo u NATO nije istorijski, već čin produbljenja podjela i destabilizacije države, ocijenjeno je iz Pokreta za neutralnost.

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost, Marko Milačič, rekao je da je slanje pozivnice za članstvo Crnoj Gori čin organizacije koju nije briga za demokratske principe.

“Slanje pozivnice zemlji u kojoj ne postoje ni elementarni demokratski uslovi za fer izbore, u kojoj se mirni demonstranti rastjeruju specijalnim antiterorističkim jedinicama, u kojoj ne postoji većina za ulazak u NATO, koja 26 godina nije smijenila vlast, čin je organizacije koju nije briga za demokratske principe”, ocijenio je Milačić.

Prema njegovim riječima, slanje pozivnice Crnoj Gori u ovom trentku i više je od nedemokratskog čina.

“To je u suštini rad na destabilizaciji zemlje na bazi produbljivanja podjela”, smatra Milačić.

On je ukazao da dobijanje pozivnice nije istorijski čin.

“Potpuno suprotno, ova pozivnica sama po sebi ne znači ništa. Ona ne može značiti ništa dok ovdje imamo nedemokratsku vlast, i nesmjenjivost vlasti. Zbog toga tek kada uredimo stanje u državi, kada je demokratizujemo, tek ćemo onda biti sposobni i tek onda ćemo imati legitimitet da odgovorimo na pozivnicu”, rekao je Milačić na konferenciji za novinare.

On je poručio da Crnoj Gori nije potrebna pozivnica za NATO.

“Nama je potrebna pozivnica za demokratsko društvo, pozivnica za slobodne izbore, nama je potrebna pozivnica za smjenjivost vlasti, za normalno društvo, a ne pozivnica NATO saveza”, rekao je Milačić.

On je dodao da sve te pozivnice ne dolaze spolja već iznutra, od naroda. “I zato nama sada predstoji bitka za demokratizaciju Crne Gore koja će biti preduslov za odgovoranje na pozivnicu”.

Prema njegovim riječima, Pokret za neutralnost će učiniti sve na objedinjavanju svih onih segmenata društva koji se zalažu za neutralnu Crnu Goru, a time i za nenasilnu mirnu državu.

“Stoga, ne smijemo dozvoliti da nam ovakava kriminogena vlast vodi proces odlučivanja o NATO integracijama u Skupštini ili na referendumu”, poručio je Milačić.

On je dodao da bi o odlučivanju u Skupštini o učlanjenju u NATO mogli govoriti da je Crna Gora demokrataska država i da parlament predstavlja istinsku volju građana iskazanu na slobodnim izborima.

“Ali kako Crna Gora nije demokratska zemlja, već zemlja afere snimak onda se stvar mijenja pa ni odgovor na pozivnicu ne možemo donijeti ni na referendumu”, smatra Milačić.

On je kazao da Pokret za neutralnost zna da je Crna Gora dobrodošla u NATO zarad njihovih geopolitičkih interesa. “Ali ono što većina građana misli je da NATO nije dobrodošao u Crnu Goru".

“Ni NATO kao organizacija ni ova današnja pozivnica”, zaključio je Milačić.

Predsjednik Skupštine Pokreta za neutralnost, Ognjen Jovović, kazao je da pozivnica nikog ko ima zdravu svijest ne može da obraduje.

On je ocijenio da je pozivnica put da Crna Gora postane moneta za potkusurivanje u sukobu podijeljenog svijeta.

“Ovoj pozivnici mogu da se raduju samo Đukanović i oligarhija, jer jedino on može da ima profit od nje, a crnogorski građani neće profitirati”, kazao je Jovović.

On je naveo da je NATO iskoristio situaciju kako bi se zategli odnosi sa njima suprostavljenim blokom.

“I bojim se da Crna Gora ne ispadne samo kolataralna šteta kao što je to bila Ukarajina, a sada i Sirija”, dodao je Jovović.

On je ukazao da bi izdvajanje za vojnu neutralnost Crne Gore koštalo duplo jeftinije nego izdvajanje za članstvo u NATO.

“Pozivnica nije istorijsku trenutak. Ovo je samo atak, dodatni pritisak i rad na produbljenju podjela u ovako dezintegrisanom društvu kako je crnogorsko”, poručio je Jovović.

Član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost, Stefan Đukić, rekao je da dobijanje pozivnice nije nešto čega neko treba da se pribojava niti da je posebno očekuje.

“Zato što je to samo jedan korak ka eventualnom prihvatanju ili odbjanju pozivnice”, naveo je Đukić.

On je ocijenio da su kampanju za NATO članstvo karakerisala opšta mjesta, nedavanje činjenica, prazne fraze kao i zloupotreba lika i djela nekih javnih poslenika.

Član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost, Vladislav Dajković, kazao je da mora pomenuti 1999. godinu kada je Crna Gora, naveo je, brutalno bez međunarodnog odobrenja, kršeći sva međunarodna prava, bila bombardovana od 19 članica NATO-a.

“Crna Gora bi ulaskom u NATO postala prva država pokajnica koja je bila bombardovana a ušla je u taj isti savez”, kazao je on.

Đukić je dodao da svi treba da se zapitaju kako je danas porodicama stradalih u bombardovanju.

"Ako su se naši preci borili da mi uđemo u savez sa okupatorima neka nas je sramota”, poručio je Dajković.

On je dodao da narod Crne Gore ne treba da se plaši, ovo nije kraj. “Pozivnica ne znači isto što i ulazak, dug je put pred nama”, zaključio je Dajković.

Crna Gora dobila poziv za članstvo u NATO

Bonus video: