Rakčević: NATO nije idealan, ali je bolj izbor od ostalih

"Crna Gora, mala zemlja na trusnom području susreta, ali i sudara različitih svjetova, civilizacijskih vrijednosti i religijskih uticaja ovim članstvom ima veće šanse da narednim generacijama obezbijedi više stabilnosti i prosperiteta"
11 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2015. 14:01h

Pozivnica Crnoj Gori za članstvo u NATO dalekosežna je strateška odluka i usmjerenje ka takozvanom zapadnom civilizacijskom krugu, ocijenio je lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević.

Rakčević je kazao da su u URI zadovoljni što je Crna Gora dobila pozivnicu za pristupanje društvu najrazvijenijih zemalja svijeta prepoznatih po najvišim standardima života, vladavine prava i ljudskih prava.

"To je dalekosežna, strateška odluka i usmjerenje ka takozvanom zapadnom civilizacijskom krugu. Mala Crna Gora na Balkanu će u takvom društvu lakše nalaziti prave i pravovremene odgovore na brojna iskušenja i izazove", rekao je Rakčević agenciji MINA.

On smatra da je pozivnica i članstvo u NATO šansa za ubrzano usvajanje standarda i procedura što otvara vrata za reforme i uspostavljanje odgovorne i smjenjive vlasti. Rakčević je rekao da NATO nije idealan, ali da je u ovom istorijskom trenutku članstvo u toj zajednici bolji izbor od bilo kakvih drugih saveza ili neutralnosti. "Crna Gora, mala zemlja na trusnom području susreta, ali i sudara različitih svjetova, civilizacijskih vrijednosti i religijskih uticaja ovim članstvom ima veće šanse da narednim generacijama obezbijedi više stabilnosti i prosperiteta", ocijenio je Rakčević. On je rekao da je poziv za članstvo, poziv Crnoj Gori i njenim građanima, ne nijednoj partiji ili grupi ljudi. "Ne sporeći doprinos Demokratske partije socijalista oni će to pokušavati da predstave kao isključivo njihov doprinos, što ne odgovara realnosti. Crna Gora je dobila poziv za NATO i zato što je to u ovom momentu interes NATO-a", ocijenio je Rakčević. Prema njegovim riječima, gotovo sve reforme u političkom, ekonomskom, vojnom i obavještajnom aparatu koje su se desile sprovedene su pod pritiskom zapada, dijela opozicije i civilnog društva. Rakčević je ocijenio da je jasno da Crna Gora nije u potpunosti ispunila standarde kada je u pitanju vladavina prava i da će i u narednom periodu tražiti se konkretni, mjerljivi rezultati. "Pozivnica je tu i nadam se da će se i podjele oko još jedne velike strateške teme polako, na demokratski način, prevazići. NATO ne smije biti zvečka kojom će se manipulativno baciti u sjenku ključni problemi građana Crne Gore: uništavanje ekonomije, siromaštvo, nezaposlenost, kriminal i korupcija", zaključio je Rakčević.

Bonus video: