Amnesti pisao Konjeviću: Policija da sarađuje u istrazi o prekomjernoj sili

U pismu upućenom vlastima, Amnesti je pozvao MUP i Upravu policije da preispita operativne procedure i prakse snaga bezbjednosti u vezi sa upotrebom sile i vatrenog oružja
2 komentar(a)
DF Protest, Foto: Savo Prelević
DF Protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2015. 18:31h

Amnesti internešnal pozvao je ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da se postara da zvaničnici policije, među kojima su šefovi policije i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), u potpunosti sarađuju u krivičnim istragama o navodnoj prekomjernoj upotrebi sile tokom protesta u Podgorici u oktobru.

Poznato je da je najmanje 26 osoba, među kojima i neki prolaznici, tražilo ljekarsku pomoć zbog povreda zadobijenih 24. oktobra. Četiri osobe su povrijeđene još 17. oktobra. Usljed premlaćivanja od strane policijskih službenika, kod povrijeđenih su zabilježene teške modrice, ali i povrede zadobijenih od suzavca, gumenih metaka i upotrebe ostalog manje-smrtonosnog oružja koje je upotijebila policija.

Amnesti napominje da su za neko krivično djelo u vezi protesta optužena samo dva zvaničnika policije. Dva pripadnika SAJ-a su 11. novembra su optužena za mučenje Miodraga Mija Martinovića, koji nije učestvovao u protestima.

Međutim, na video snimku se može vidjeti kako više od 20 policajaca opkoljava njegov automobil i tuku ga palicama. Savjet za građansku kontrolu rada policije je, u preliminarnom izvještaju, zaključio da je Miodrag Martinović "podvrgnut mučenju, nečovječnom i ponižavajućem postupanju, tokom kojeg je teško povrijeđen a njegovo vozilo uništeno".

U pismu upućenom vlastima, Amnesti je izrazio veliku zabrinutost u vezi sa incidentima premlaćivanja i drugih oblika prekomjerne upotrebe sile protiv demonstranata i ostalih, među kojima su i prolaznici, tokom masovnih protesta koje je organizovao Demokratski front, naročito 24. oktobra.

Amnesti je istakao zabrinutost u šest slučajeva, koji se tiču osam žrtava, na osnovu onoga što su iz prve ruke zabilježile kredibilne lokalne NVO, a u nekim slučajevima preliminarnih zaključaka Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Organizacija je takođe pregledala svjedočenja žrtava, medicinsku dokumentaciju i fotografije njihovih povreda i video snimke nekih od navodnih zlostavljanja.

Amnesti je takođe izrazio zabrinutost što sila koju je rasporedio MUP, uključujući članove SAJ-a, nije bila ni srazmjerna ni neophodna za postizanje legitimnog cilja ili da se obezbijedi javni red i mir.

U pismu upućenom vlastima, Amnesti je pozvao MUP i Upravu policije da preispita operativne procedure i prakse snaga bezbjednosti u vezi sa upotrebom sile i vatrenog oružja, imajući u vidu međunarodne standarde ljudskih prava koje su utvrđene u Osnovnim principima UN za upotrebu sile i vatrenog oružja.

Organizacija je naglasila da se treba okrenuti upotrebi sile samo kada se ostale nenasilne mjere pokažu neefikasnim, te da službenici policije treba da pokažu uzdržanost, minimiziraju nanošenje štete i povreda, i štite nenasilne osobe, ali i one koji nisu uključene u proteste.

Štaviše, Amnesti je skrenuo pažnju zbog hapšenja i pritvaranja dva novinara, Dražena Živkovića i Gojka Raičevića (koji je naveo da je kasnije pretučen u policijskom pritvoru ), dok su izvještavali o uklanjanju šatora DF-a ispred parlament 17. oktobra.

Bonus video: