Posla na pretek i poslije pozivnice

Nakon zvaničnog slanja pozivnice, Crna Gora bi postala članica najranije do kraja 2016. godine
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2015. 18:44h

Crna Gora će sjutra biti zvanično pozvana u NATO, objavila je Agencija Frans Pres (AFP) pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Upravo je Francuska do sada bila uzdržana prema članstvu Crne Gore plašeći se da bi poziv zvaničnoj Podgorici mogao podići očekivanja i Gruzije i tako dodatno zategnuti odnose sa Moskvom.

Iako je bilo najavljeno za juče, ministari spoljnih poslova 28 članica usvojiće sjutra deklaraciju u kojoj se poziva Crna Gora.

"Predlog teksta je odobren na ambasadorskom nivou NATO-a. Nakon toga, biće potrebno najviše godinu i po da Crna Gora postane članica", kazao je izvor AFP-a koji nije želio da bude imenovan.

Ukoliko sjutra ministri pošalju pozivnicu, to ne znači da će put ka članstvu biti jednostavan, a punopravno članstvo ne može se očekivati prije kraja 2016.

Prema proceduri, nakon pozitivne odluke ministara, formalni poziv bi iste nedjelje trebalo da uputi generalni sekretar Jens Stoltenberg crnogorskom šefu diplomatije Igoru Lukšiću. Nakon toga, Lukšić mu uzvraća pismom u kojem izvještava da je poziv za otvaranje pristupnih pregovora prihvaćen, a dostavlja se i “pismo namjere” uz koje se prilaže raspored sa tačno određenim datumima za završavanje reformi uglavnom iz oblasti vladavine prava.

Prilikom prijema u NATO poziv treba da ovjere parlamenti ili Vlade svih 28 članica nakon čega treba da se izjasne poslanici u Skupštini Crne Gore ili eventualno građani na referendumu. U slučaju Hrvatske i Albanije, koje su posljednje ušle u NATO, period od poziva do članstva trajao je oko 12 mjeseci. Crna Gora bi u alijansu mogla ući po ubrzanoj proceduri jedino ukoliko ratifikacija protokola o pristupanju bude išla po ubrzanoj proceduri kako bi se to pitanje formalizovalo prije samita u Varšavi u julu, što ne izgleda realno. Konačan korak ka članstvu je predavanje Protokola o pristupanju SAD, odnosno Stejt departmentu gdje se čuvaju svi dokumenti alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO-a.

Stoltenberg je juče na konferenciji u Briselu kazao da će ministri sjutra uraditi finalnu procjenu napretka u reformama: "Crna Gora je prešla dug put da bi se pridružila NATO zajednici, ali treba još toga da se uradi. Bila bi istorijska odluka da se Crnoj Gori uputi poziv, signal da vodimo računa o Balkanu i da su naša vrata otvorena".

Na pitanje da li Rusija može uticati na poziv Crnoj Gori, stalni predstavnik SAD pri NATO-u Daglas Lut rekao da ona nije članica i da neće glasati o proširenju.

Upitan kakva će poruka biti poslata Rusiji ako Crna Gora dobije pozivnicu, Lut je rekao da javna podrška u Crnoj Gori nije jednoglasna, ali da to nije slučaj ni sa zemljama članicama.

Bonus video: