Gošović: Možda i kod nas ima lažnih ličnih

Makedonski ministar policije Oliver Spasovski nedavno je izjavio da odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala ispituje navode o 30.000 falsifikovanih ličnih karata, koje je vladajuća VMRO-DPMNE koristila na prethodnim izborima
62 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2015. 19:46h

Primjena AFIS sistema trebalo bi da smanji mogućnost korišćenja lažnih ličnih dokumenata prilikom glasanja, iako nije isključeno da je takvih zloupotreba bilo ranije, ocijenio je nezavisni poslanik Neven Gošović. On je podsjetio da je opozicija ukazivala da su uoči izbora izdavane falsifikovane lične karte sa podacima osoba koje nijesu u državi i fotografijama stranačkih aktivista koji su glasali umjesto njih.

“AFIS sistem bi trebao to da spriječi, jer se njegovom primjenom sa jednim biometrijskim podacima može izdati samo jedna lična karta. Time se kontroliše da u sistemu ne bude izdato više dokumenata za jedne podatke, što je uz elektronsku identifikaciju, dodatna mjera kontrole”, kazao je Gošović.

Makedonski ministar policije Oliver Spasovski nedavno je izjavio da odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala ispituje navode o 30.000 falsifikovanih ličnih karata, koje je vladajuća VMRO-DPMNE koristila na prethodnim izborima. Nedjeljnik “Fokus” prethodno je objavio da su lična dokumenta falsifikovana na tajnim lokacijama u Štipu i skopskom naselju Šuto Orizari, navodeći da redakcija posjeduje 105 takvih dokumenta. Iako su slabijeg kvaliteta, kako se navodi, na njima se nalaze postojeći matični brojevi a u nekim slučajevima fotografija iste osobe bila je na šest ličnih karata. Spasovski, koji je u ime opozicije nedavno imenovan za ministra u prelaznoj vladi, kazao je da se tim slučajevima bavi i tužilaštvo. On je imenovan za ministra, nakon što je uz posredovanje međunarodne zajednice postignut sporazum prema kojem aktuelni premijer Nikola Gruevski treba da se povuče do januara kako bi prelazna vlada sa dva ministra iz opozicije i pomoćnicima u drugim resorma, organizovala izbore do aprila 2016. Gošović ne isključuje da je sličnih zloupotreba bilo i u Crnoj Gori.

“Ako postoji spremnost da se to uradi u okviru MUP-a, onda niko od učesnika u izbornom procesu nije u mogućnosti da to iskontroliše. Nije nerealno pretpostaviti da je takva mogućnost postojala, s obzirom na to da nadležni nikada nijesu reagovali na primjedbe opozicije. Nijesu postojali mehanizmi koji bi onemogućavali da do toga ne dođe”, kazao je on.

Stiglo 300 uređaja za identifikaciju

Prvi kontingent od 300 uređaja za elektronsku identifikaciju birača stigao je u Crnu Goru, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na sastanku sa ambasadorima država članica EU. On je rekao da se isporuka preostalih 900 uređaja očekuje u tri faze, u decembru i januaru.

Konjević je kazao da je u februaru uspostavljen novi birački spisak i objasnio njegovo funkcionisanje.

Galerija

Bonus video: