Građanski pokret otpora: Neophodno objedinjavanje svega što slobodno diše

"Učesnici okruglog stola su saglasni da trenutna politička situacija nameće nužnost vođenja dijaloga. Svi prisutni su saglasni da je neophodna mirna i nenasilna smjena vlasti. Uglavnom postoji saglasnost da DPS slab i pored svojih državnih i paradržavnih mehanizama vladavine"
9 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2015. 11:38h

Građanski pokret otpora (GPO), neformalna i nestranačka grupa građana različitih profesija, promovisala je početak svog rada na na okruglom stolu "Nenasilna smjena vlasti u diktatokratskom društvu".

"GPO će težiti ostvarenju ciljeva kao sto su jačanje građanske svijesti o demokratizaciji društva, nenasilna smjena nesmjenjive vlasti i uspostavljanje vladavine prava. Fokus ćemo staviti na monitoringom vladajućih struktura i njihovih nepravdi, demistifikaciju lažne "lijepe priče regiona" i umrežavanje – saradnjom sa pojedincima i organizacijama sa istim i sličnim ciljevima. Crnoj Gori je potreban Pokret otpora, više nego ijednoj državi u Evropi. Pokret otpora koji će objedinjavati sve što slobodno diše. Koji će se baviti otporom: nenasilno, ali snažno. Mirno, ali neposlušno. Ujedno: intelektualno i drsko", saopšteno je iz GPO.

Na Okruglom stolu okupili su se predstavnici političkih partija, NVO-a, neformalnih grupa građana i pojedinaca.

"Učesnici okruglog stola su saglasni da trenutna politička situacija nameće nužnost vođenja dijaloga. Svi prisutni su saglasni da je neophodna mirna i nenasilna smjena vlasti. Uglavnom postoji saglasnost da DPS slab i pored svojih državnih i paradržavnih mehanizama vladavine".

Iz GPO ističu da su se tokom izlaganja i diskusija učesnici okruglog stola, mogli čuti neki od predloga i preporuka:

  1. Neophodno objedinjavanje svih slobodnih segmenata društva - partija, civilnog sektora, pojedinaca. Potrebno je postići saglasnost oko zajedničkih ciljeva kojim bi doprinosili svi bez obzira na sredstva i metode djelovanja. Koordinisanost i sinhronizacija bi dovela do usaglašavanja prioritetnih pitanja koja treba istaći u prvi plan dok manje bitna pitanja treba ostaviti po strani.
  2. Organizovati interne sastanke sa čelnim ljudima opozicije i civilnog sektora i na taj način promovisati zajedničku saradnju i približavanje stavova svih političkih aktera.
  3. Slobodni izbori su jedini način za izlazak iz krize, mora ih raspisati prelazna vlada.
  4. Nenasilni otpor je najbolje sredstvo za smjenu nasilne vlasti. Protesti su veoma bitan metod koji daje legitimitet onima koji mijenjaju vlasti.
  5. Promjena izbornog sistema neophodna.
  6. Prekinuti s praksom medjusobnog optuživanja svih aktera javne scene koji imaju zajednički cilj: nenasilnu smjenu vlasti.
  7. Solidarisati se i pružiti podršku građanima, grupama ili NVO-ima koji su u datom trenutku ugroženi od strane represivnog aparata (opozicione političke partije da budu senzitivnije po ovom pitanju).
  8. Ohrabrivati nove snage i aktere na političkoj sceni sa sličnim ciljevima, koji baštine političku kulturu uzajamnog poštovanja različitosti.
  9. Prepoznati i osuditi diskriminaciju koju režim sprovodi po bilo kom osnovu i na taj način podstaći homogenizaciju u ostvarenju zajedničkog cilja.
  10. Uraditi analizu sistema- prepoznati tačke u kojima je režim najranjiviji.
  11. Svojom postojanošću i sinhronizovanim djelovanjem ubjediti međunarodni faktor da je alternativa režimu u stanju dobiti izbore.

Dodaju i da neke od ideja koje su iznesene na okruglom stolu upućuju na potrebu da se, kako navode:

  • Formira tim od nadstranačkih ličnosti koji će u najkraćem mogućem roku ujediniti opozicione partije i njene lidere dovesti za jedan okrugli sto gdje će potpisati Deklaraciju kojom se svi potpisnici obavezuju da neće izlaziti na unaprijed pokrdene izbore u režiji Mila Đukanovica i da će istrajati na zahtjevu da sledece izbore pripremi prelazna vlada.
  • Formira krovna organizacija koju bi sačinjavali predstavnici partija, neformalnih grupa, NVO-a i pojedinaca koji bi se našli pod jednim “kišobranom”, koji bi koordinirali zajedničkim akcijama i štitili jedne druge
  • Građanski pokret otpora se obavezuje da će učinjeti sve da u narenom periodu upozna sa predlozima i preporukama aktere na političkoj sceni koji imaju slične ciljeve i učinjeti sve da one u praksi zažive i postignu željeni rezultat.

Galerija

Bonus video: