Jokić: Đukanović nije navikao da naspram sebe ima ljude koje ne može da kupi

"Pitamo se šta bi sve stekli da nisu služili u javnom interesu, već da su se bavili nečim unosnijim, kako savjetuju svojoj djeci"
101 pregleda 26 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate
Vladimir Jokić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 26.11.2015. 19:28h

"Nakon 25 godina vladavine DPS-a i Mila Đukanovića, kao neprikosnovenog šefa partije, malo je šta ostalo za reći a da ne zvuči kao ponavljanje već nebrojeno puta izrečenog. Sadašnji premijer je za ovih četvrt vijeka promijenio sve moguće ideologije, od sekretara Predsjedništva Centralnog Komiteta Saveza Komunista postao je perjanica nečega što bi mogli nazvati neoliberalnim sistemom, kada bi htjeli da komplimentiramo ovom sistemu", izjavio je Vladimir Jokić, član glavnog odbora Demokrata.

Jokić je kazao da "nema države za koju premijer nije bio i koju nije gradio i razfrađivao sve dok mu je odgovaralo".

"Ipak, za svo to vrijeme ostao je dosljedan u dvije stvari; u izjednačavanju njegovog i interesa njegove kamarile sa interesom države i u shvatanju pojma i svrhe zakona. U svom odnosu prema zakonima i ustavno-pravnom poretku države je nepokolebljiv od 1993. godine, kada je, na početku karijere, izjavio „Ni jedan zakon ne smije biti smetnja poslu koji je u interesu Crne Gore“. Kako tada, tako i danas, očuvanje lične vlasti šef Partije vidi kao najsvetiji državni interes, koji je ugrožen kao nikada ranije i koji je spreman da brani svim sredstvima pa i faktičkom suspenzijom zakona. Jedino gdje je ovaj vlastodržac uznapredovao od tih dana je u tome što 2015. godine pokušava, naočigled cijelog slobodnog svijeta, da uruši ne samo važeće zakonodavstvo Crne Gore već i njen Ustav i sam temelj demokratije i time odrekne mogućnost građankama i građanima Crne Gore da među sobom budu birani i biraju vlast", kazao je Jokić.

On je dodao da ovakvo poimanje zakona nije novo u istoriji i praksi civilizacije, pa je, kako navodi Jokić, u antičkom Rimu uslijed opasnosti u kojoj bi se država našla Senat najprije suspendovao zakone a potom imenovao diktatora koji je imao neograničenu moć sve dok se ne otkloni opasnost ili kriza u kojoj se država našla. Jokić je kazao da danas toliko korišćena riječ teror u pravnoj istoriji je vezana upravo za vlast onog diktatora koji bi namjernim izazivanjem kriza pokušavao da za sebe zadrži apsolutnu vlast.

"Ne postoji, za društvenu zajednicu političko svjesnih, veća vrednota od slobode da se bira i da se takvi izbori ne dovode u pitanje. Samo takvo društvo i vlast koja crpi legitimet iz takvih izbora, ima kapacitet da donosi zakone u ime većine a cijeneći stavove i primjedbe manjine i da iste provodi uz društveni konzensus o potrebnosti takvih zakona. Jasno je i njemu, ono što Demokrate znaju i što nam je glavni cilj djelovanja, da će na fer izborima on zajedno sa svojim saslužiteljima u izgradnji ovakvog nakaradnog sistema, biti poslati tamo gdje im je i mjesto, u ropotarnicu istorije i pred lice zakona pred kojim će morati da opravdaju svoje milione koje su stekli radom u državnoj upravi. Pitamo se šta bi sve stekli da nisu služili u javnom interesu, već da su se bavili nečim unosnijim, kako savjetuju svojoj djeci", dodao je član Upravnog odbora Demokrata.

Jokić smatra da je Đukanović, "nenaviknut da naspram sebe ime ljude s kojima ne može da sklopi dogovor, i koje ne može da kupi", našao sebe po prvi put u situaciji izvjesnog poraza.

Jokić je kazao da javnim iznošenjem Plana za izlazak iz političke krize i predloga Zakona o nadzoru nad ostvarivanjem sloboda i prava na izborima u Crnoj Gori i prihvatanjem svih sugestija, Demokrate pokazale da su spremne da se politikom "bave odgovorno, zarad dobrobiti društva a ne pojedinaca ili partije".

"Naše djelovanje, uz uvažavanje svih dobronamjernih društvenih i političkih subjekata, će za rezultat imati to da će naredne godine, uprkos svim javnim i tajnim pokušajima premijera da to spriječi, građanke i građani Crne Gore na slobodnim i fer izborima, donijeti državi temeljnu nezavisnost i slobodu. Nezavisnost od DPS-ove naopake vlasti i slobodu da svaka građanka i građanin Crne Gore u budućnosti može da bira i bude biran, nevezani bilo kakvim pritiscima i ucjenama, već samo po svom ličnom nahođenju i slobodnoj volji, u društvu jednakih", zaključio je Vladimir Jokić.

Bonus video: