Sastanak Pažina i Hubigove: Pravna sigurnost najznačajnija poruka građanima

Pažin i Hubig su danas u Podgorici potpisali Zajedničku deklaraciju o namjeri saradnje u vezi sa programom rada za period 2015-2017. godine, između Ministarstva pravde Crne Gore i Saveznog ministarstva pravde i zaštite potrošača Njemačke
87 pregleda 0 komentar(a)
Pažin i Hubig, Foto: Ministarstvo pravde
Pažin i Hubig, Foto: Ministarstvo pravde
Ažurirano: 26.11.2015. 19:07h

Pravna sigurnost je najznačajnija poruka građanima, ali i stranim investitorima i drugim relevantnim subjektima, ocijenjeno je u razgovoru ministara pravde Crne Gore i Njemačke, Zorana Pažina i Stefani Hubig.

Pažin i Hubig su danas u Podgorici potpisali Zajedničku deklaraciju o namjeri saradnje u vezi sa programom rada za period 2015-2017. godine, između Ministarstva pravde Crne Gore i Saveznog ministarstva pravde i zaštite potrošača Njemačke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, cilj Zajedničke deklaracije je precizno definisanje konkretnih aktivnosti u cilju sprovođenja Zajedničke izjave o saradnji koja je između dva ministarstva potpisana 10. juna prošle godine u Berlinu.

"Tokom bilateralnog susreta koji je prethodio potpisivanju Zajedničke deklaracije, Pažin i Hubig razgovarali su o odnosima Crne Gore i Njemačke i rezultatima koji su plod duge tradicije kvalitetne programske saradnje dvije države", kaže se u saopštenju.

Pažin je, kako se navodi, upoznao Hubig sa rezultatima Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, sa posebnim akcentom na ciljevima ostvarenim u oblasti vladavine prava.

"Naglasivši da je pregnuće Crne Gore i njenih institucija, prepoznato od spoljnopolitičkih partnera, dodatni podstrek da ona nastavi sa reformama, Pažin je istakao da u predstojećem periodu posebna očekivanja Crna Gora ima u odnosu na postizanje mjerljivih rezultata na polju pravosuđa, prevencije i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, kao i unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava i sloboda", navodi se u saopštenju.

Pažin je upoznao Hubig i sa kvalitetnim zakonodavnim okvirom u toj oblasti i predstavio dalje ciljeve i prioritete u predstojećem periodu, i predstavio rezultate Crne Gore u smislu institucionalnog razvoja, prvenstveno formiranje Specijalnog državnog tužilaštva.

"Hubig je čestitala Crnoj Gori na postignutim rezultatima na svom putu unaprjeđenja društva i ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta. Ona je iskazala spremnost u pružanju podrške daljem unapređenju institucija i kvalitetnom sprovođenju zakonodavstva", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili iskustva dvije države na polju normiranja i sprovođenja najznačajnijih mehanizama borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, među kojima su oduzimanje koristi stečene kriminalom i odgovornost pravnih lica za krivična djela.

"Zajednički je zaključeno da je pravna sigurnost najznačajnija poruka građanima ali i stranim investitorima i drugim relevantnim subjektima, kao i da je kontinuirana edukacija jedan od najefikasnijih mehanizama u cilju njenog unaprjeđenja", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su načelno dogovorili nastavak saradnje i razmjene iskustava u oblasti sistema izvršenja krivičnih sankcija, kao i na polju oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalom.

"Načelno je dogovorena i saradnja Ustavnih sudova dvije države i dalja razmjena iskustava u pogledu instituta ustavne žalbe", dodaje se u saopštenju.

Pažin je naglasio da, u odnosu na taj institut, postoje snažna očekivanja, imajući u vidu da je to posljednje djelotvorno pravno sredstvo koje je potrebno iscrpiti prije obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava.

Bonus video: