Suhih: Podrška predlogu da Tuzi i Golubovci budu opštine

„Koji će im omogućiti punu valorizaciu brojnih potencijala kojima ova područja obiluju, zbog čega će, kako su juče i najavili tokom skupštinske rasprave, dati punu podršku predloženim zakonskim rješenjima“, kazao je
6 komentar(a)
Đorđe Suhih, Foto: Socijaldemokrate
Đorđe Suhih, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 26.11.2015. 15:26h

Socijaldemokrate Crne Gore podržavaju predlog da Tuzi i Golubovci dobiju status opštine u okviru Glavnog grada.

Socijaldemokrate, kako je saopštio potpredsjednik Socijaldemokrata Podgorice Đorđe Suhih, smatraju da je status opštine u okviru Glavnog grada za Tuzi i Golubovce trenutno najbolji model.

„Koji će im omogućiti punu valorizaciu brojnih potencijala kojima ova područja obiluju, zbog čega će, kako su juče i najavili tokom skupštinske rasprave, dati punu podršku predloženim zakonskim rješenjima“, kazao je on.

Socijaldemokrate smatraju da dosadašnji model gradskih opština sadrži manjkavosti, koje su rezultat nedovoljnih povjerenih ingerencija, ali i zavisnosti od Glavnog grada.

„Predugo se tražilo adekvatno rješenje, koje bi ispravilo pomenute nedostatke, a sve u cilju postizanja većeg stepena decentralizacije, koji treba da bude sljedeći korak u razvoju Glavnog grada, kako bi opština na najbolji način bila servis za potrebe i interese građana“, rekao je Suhih.

Usvajanjem predloženih zakona će se, kako je naveo, formirati dvije opštine u okviru Glavnog grada, koje će imati svoju teritoriju, budžet i nadležnosti, koje su jednake drugim opštinama.

„Ali će imati i dodatni izvor finansiranja koji se obezbjeđuje iz budžeta Glavnog grada, i to u visini operativnih izdataka opštine, kao i projekti od značaja za te opštine i Glavni grad“, dodao je Suhih.

Socijaldemokrate su, kako je rekao, uvjerene da je to trenutno najbolje rješenje utemeljeno na opravdanim zahtjevima stanovnika Tuzi i Golubovaca, za većom autonomijom i ingerencijama, koje će, dodao je, u narednom periodu doprinijeti boljem funkcionisanju ovih opština i podići kvalitet života građana ovih poručja.

Bonus video: