Veber: Francuska lani nije bila protiv ulaska CG u NATO

Ambasadorka Francuske Veronik Brimo juče u Nikšiću, u Alfa centru, nije željela da odgovara na pitanja o NATO-u
63 pregleda 6 komentar(a)
Bodo Veber, Foto: Srbijadanas.com
Bodo Veber, Foto: Srbijadanas.com
Ažurirano: 25.11.2015. 20:43h

Politički analitičar iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Bodo Veber ocijenio je da će pozicija SAD i Njemačke biti presudne kada je riječ o pozivnice Crne Gore za NATO.

Upitan kako mogu posljednja dešavanja uticati na odluku članica NATO-a o pozivu Crnoj Gori, uključujući i Francusku, čiji stav još nije poznat, Veber je rekao da je francuska pozicija u nekim pitanjima koja se tiču regije i sigurnosnih pitanja pomalo čudna.

“Pošto prošle godine, prema mojim saznanjima, nije bila presudna pozicija Francuske nego to što je Njemačka bila neodlučna, a SAD su bile protiv da Crna Gora dobije poziv, mislim da će i ove godine pozicija Njemačke i SAD biti presudna”, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o posljednjim terorističkim napadima u Parizu i ublažavanju stava Zapada prema Rusiji, Veber je rekao da to jeste u cjelini veliki problem kada se gleda položaj Rusije na Balkanu.

“I recimo umiješanost u nemire, proteste u Crnoj Gori, do podrške Republici Srpskoj, kaja je dosljedna već nekoliko godina. Sve do protivljenja Dume NATO članstvu Crne Gore. To bi mogla biti smetnja, ali vjerujem da nije kada je u pitanju pozicija SAD i Njemačke prema NATO članstvu Crne Gore”, rekao je on.

On je ocijenio da je izjava ruske Dume o Crnoj Gori “najjasnije i najdirektnije izražavanje protivljenja koje je uvijek bilo tu”.

“Makar su maske pale, ako su ikad postojale. Mislim da to neće biti odlučujuće. SAD su postavile neke uslove reformske prošle godine, uslove nižeg ranga. Nije u tom kontekstu bilo upitno da li su SAD za članstvo Crne Gore, to je bilo više bilo pitanje vremena. Tako da ovo nikako ne može promijeniti to”, rekao je on.

“Vjerujem da SAD i Njemačka neće promijeniti svoj odnos prema članstvu Crne Gore u NATO-u zbog neke potrebe koju oni vide u saradnji sa Rusijom na Bliskom istoku”, rekao je Veber.

Bonus video: