Šćepanović: I tužioci napredovali iako su bili loše ocijenjeni

229 pregleda 4 komentar(a)
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Marta Šćepanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2015. 19:33h

Izvještaj o radu sudova i izbor jednog člana Tužilačkog savjeta otvorio je pravosudno-politički rat u Skupštini između poslanica DPS-a i SDP-a, koje tvrde da se tužioci, odnosno sudije ne biraju po zakonu.

Nakon što je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović dovela u pitanje regularnost izbora sudija za Osnovni sud u Podgorici, navodeći da je Sudski savjet podržao kandidate koji su bili loše rangirani, to je pokušala Marta Šćepanović (DPS) ali na primjeru Tužilačkog savjeta.

Advokati Novak Bego Laković,Velija Murić i Jakup Murati, bivši zamjenik generalnog sekretara Skupštine Slobo Dragović, bivši presjednik Suda za prekršaje u Podgorici Srđan Đurović I bivši ombudsman Šefko Crnovršanin konkurisali su za upražnjeno mjesto u Tužilačkom savjetu.

Tokom konsultativnog saslušanja na Odboru za pravosuđe, Marta Šćepanović je podsjetila na navode Vuksanović i objašnjenje predstavnika Sudskog savjeta da je prilikom izbora sudija cijenjen "praktični rad", a ne samo ocijene kandidata.

"Kako biste se vi opredelili prilikom glasanja u Tužilačkom savjetu", pitala je ona.

Advokat Laković složio se da "prvorangirani moraju imati prednost" i zapitao "da li je poslije toga nešto učinjeno" radi provjere validnosti izbora sudija.

Šćepanović je rekla da se njeno pitanje odnosilo na Tužilački savjet, jer je i tamo bilo primjera da su napredovali tužioci sa lošim ocijenama.

Ona nije pominjala imena ali je aludirala na specijalnu tužiteljku Lidiju Mitrović, koja je dobila lošu preporuku Opšte sjednice Vrhovnog suda, koju je potpisala Vesna Medenica.

Draginja Vuksanović je tokom skupštinske rasprave najavila da ona neće glasati za Izvještaj Sudskog savjeta, jer je loš. Kazala je da je nejasno koji kriterijumi opredeljuju Sudski savjet da bira sudije koji imaju najlošije rezultate, umjesto prvih na spisku.

Poslanioca SDP je podržala stav Aleksandra Damjanovića (SNP), koji je na plaranoj sjednici biranim riječima rekao da pojedini članovi Sudskog savjeta glasaju u nekim slučajevima kao i predsjednica Vrhovnog suda.

Odbor za politički sistem će naknadno odlučiti koga će od čestorice kandidata podržati za jedno mjesto u Tužilačkom savjetu.

Bonus video: