Crnogorski vojnici dio vježbe Balkanski mostovi 2015

Vježba se zasniva na umrežavanju sistema za simulacije (JCATS), bez upotrebe jedinica na terenu
6 komentar(a)
Rusija, vojska, Foto: Shutterstock
Rusija, vojska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.11.2015. 17:10h

Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u vježbi Balkanski mostovi 2015, čiji je cilj unapređenje sposobnosti za adekvatno reagovanje na različite bezbjednosne izazove regionalnog karaktera.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, postupajući u skladu sa ciljevima SEEETN inicijative u okviru Foruma načelnika Generalštabova balkanskih država, zemlje potpisnice, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska dogovorile su se da organizuju i sprovedu zajedničku vježbu.

„Ciljevi vježbe su obezbjeđenje platforme za obuku koja će unaprijediti sposobnosti zemalja Jugoistočne Evrope za izvođenje zajedničkih operacija, kao i unapređenje sposobnosti za adekvatno reagovanje na različite bezbjednosne izazove regionalnog karaktera“, kaže se u saopštenju.

Vježba se zasniva na umrežavanju sistema za simulacije (JCATS), bez upotrebe jedinica na terenu.

„Održava se u periodu od 23. do 27. novembra u nacionalnom vojnom centru za obuku Čaralica, u Republici Bugarskoj, gdje se nalazi Komanda multinacionalne brigade „Jugoistok“ sa štabnim elementima i izdvojenim komandnim mjestima u državama učesnicama“, saopšteno je iz Ministarstva.

Vojska Crne Gore na vježbi učestvuje sa štabnim oficirima i komandirom „igrajuće“ (simulirane) čete veze.

Bonus video: