Italija podržava evroatlantsku perspektivu Crne Gore

ako se navodi, istaknuto je očekivanje da će Crna Gora, kroz sprovođenje demokratskih, ekonomskih i ukupnih društvenih reformi, nastaviti s uspješnim otvaranjem pregovaračkih poglavlja i kvalitetnim napredovanjem prema članstvu u EU
1 komentar(a)
PEjović-Grimaldi, Foto: MVPEI
PEjović-Grimaldi, Foto: MVPEI
Ažurirano: 25.11.2015. 15:00h

Italija snažno podržava članstvo Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i NATO, saopšteno je tokom posjete glavnog pregovarača Aleksandra Pejovića Rimu, i izražena spremnost za intenziviranje saradnje i realizaciju prioritetnih zajedničkih projekata.

Pejović se sastao sa državnim sekretarom u Vladi Italije Sandrom Gocijem, predsjednikom Odbora za evropske poslove u Gornjem domu italijanskog parlamenta, Vaninom Kitijem, generalnim direktorom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Đuzepeom Marijom Bućinom Grimaldijem i drugim zvaničnicima.

Pejović je zahvalio na podršci Italije Crnoj Gori u procesu pristupanja, kroz bilateralne i tehničke programe saradnje i upoznao sagovornike s ostvarenim rezultatima, tekućim i planiranim aktivnostima.

„Crna Gora je apsolutno posvećena ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa, što smo pokazali i dosadašnjim rezultatima i otvaranjem dvije trećine pregovaračkih poglavlja i što ćemo nastaviti da potvrđujemo kvalitetnim i odgovornim radom i ubuduće”, naveo je on.

Prema riječima Pejovića, članstvo u EU je crnogorski strategijski vanjskopolitički cilj “do kojeg ćemo doći kvalitetnim unutrašnjim reformama i osiguranjem evropskog kvaliteta života prije formalnog pristupanja Uniji“.

Iz Ministatstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da je Pejović predstavio ključne aktivnosti u oblasti vladavine prava, ekonomskog upravljanja, unapređenja javne uprave i snaženja kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva.

“Sagovornici ambasadora pozdravili su rezultate u procesu pristupanja EU istakavši da Crna Gora ostaje najbolji primjer u pogledu doprinosa regionalnoj saradnji i u sprovođenju ukupnih reformi i napredovanju prema članstvu u EU. Na bazi ostvarenih rezultata je prenijeto i očekivanje da će Crna Gora u decembru dobiti pozivnicu za članstvo u NATO što će doprinijeti ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, istaknuto je očekivanje da će Crna Gora, kroz sprovođenje demokratskih, ekonomskih i ukupnih društvenih reformi, nastaviti s uspješnim otvaranjem pregovaračkih poglavlja i kvalitetnim napredovanjem prema članstvu u EU.

“U tom kontekstu je ponovljena puna podrška Italije daljoj evropskoj i evroatlantskoj integraciji Crne Gore i izražena spremnost za intenziviranje saradnje i realizaciju prioritetnih zajedničkih projekata koji će doprinijeti daljem razvoju i napretku Crne Gore i regiona i njegovoj bržoj integraciji u EU”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: