Bećić traži EU za nastavak dijaloga

Ponižavajuće je da se pod dijalogom smatra razgovor o primjeni izbornog zakona, kaže Milić
85 pregleda 155 komentar(a)
Aleksa Bečić
Aleksa Bečić
Ažurirano: 25.11.2015. 10:32h

Ukoliko se predstavnici Evropske unije ne uključe u razgovore o izbonom zakonodavstu nakon prvog sastanka stranačkih lidera sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem, Demokratska Crna Gora neće učestvovati u daljim pregovorima, saopšteno je iz stranke Alekse Bečića.

Osim Bečića i u većini ostalih stranaka koje je Krivokapić pozvao na sastanak 1. decembra, bili su rezervisani prema rezultatima dijaloga.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) i pokreta URA najavili su da će poslati predstavnike na sastanak sa Krivokapićem, lider Socijalitičke narodne partije (SNP) Srđan Milić rekao je da će se naknadno izjasniti, dok se iz Pozitivne Crne Gore juče nijesu izjašnjavali.

Podsjećajući da su inicirali razgovore o izlasku iz političke krize, iz Demokratske Crne Gore kazali su da na pregovorima očekuju učešće predstavnike Brisela.

“Nakon inicijalnog sastanka, dalje učešće Demokrata u procesu uslovljeno je potrebom aktivnog učešća predstavnika EU u dijelu ekspertske, stručne i tehničke pomoći. To tražimo jer ništa ne vjerujemo onima koji 18 mjeseci ne primjenjuju zakone koje je donijela Skupština kao najviši zakonodavni dom i koji su učinili da Crna Gora bude jedina zemlja u Evropi u kojoj se već 12 mjeseci ne mogu organizovati izbori”, navode u Demokratskoj Crnoj Gori.

Krivokapić je pozvao lidere stranaka koje imaju poslanike u Skupštini da 1. decembra započnu razgovore o izbornoj regulativi i pravno-političkim modelima koji će obezbijediti implementaciju dogovorenih rješenja.

Predsjednik pokreta URA Žarko Rakčević kazao je da će njihovi predstavnici biti na sastanku, navodeći da treba dati šansu dijalogu. On je ocijenio da nije samo problem izborno zakonodavstvo, već u kontinuitetu zloupotreba državnih resursa.

“Da bi odagnali nepovjerenje koje očigledno postoji, neophodno je razgovarati i napraviti i kontrolne mehanizme zbog zloupotrebe državnih resursa“, rekao je Rakčević, navodeći da vjeruje da će predstavnici EU “na ovaj ili onaj način biti prisutni”.

Pojašnjavajući da još nije vidio Krivokapićev poziv, lider SNP-a Srđan Milić je rekao da u svakom slučaju, SNP neće dozvoliti da bilo ko fingiranjem dijaloga u institucijama kupuje vrijeme i tako pokuša da odloži neminovne promjene u Crnoj Gori. On je podsjetio da je SNP još 24. oktobra pozivao na dijalog o izlasku iz političke krize.

“Ponižavajuće je da bilo ko pod dijalogom smatra razgovor o tome da li treba da se primjenjuje postojeće izborno zakonodavstvo, jer se to valjda podrazumijeva u svim demokratskim državama. S druge strane, iskustvo nas uči da je veoma važno ko će personalno organizovati izbore, a smatram da to treba da bude isključivo prelazna vlada”, kazao je Milić, ističući da od Krivokapića očekuje objašnjenje pozivnice.

“Kad mu je trebalo mjesec da napiše poziv, valjda za ovih sedam dana treba objasni šta je mislio u tom pozivu”.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je da će stranački lider Milo Đukanović, nakon povratka iz Kine, odlučiti ko će ići na razgovore. On je kazao da probleme treba rješavati u institucijama.

Bonus video: