DF: Prihvatamo svaki dogovor u vezi formiranja prelazne vlade

„Nakon pokradenih parlamentarnih izbora 2012, predsjedničkih 2013, lokalnih 2014, jasno smo ukazivali da će svaki sljedeći izborni ciklus predstavljati društvenu farsu i dodatno produbljivanje krize u kojoj se nalazi Crna Gora“, kaže se u saopštenju
28 komentar(a)
Demokratski front, AndrijaMandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, AndrijaMandić, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.11.2015. 19:07h

Demokratski front (DF) spreman je da pozdravi svaki dogovor između vlasti i opozicije uz medijaciju predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, a koji bi rezultirao formiranjem prelazne Vlade.

Iz DF-a su ponovili da neće prisustvovati sastanku lidera političkih partija u organizaciji Krivokapića, navodeći da jedino protesti mogu dovesti do formiranja prelazne vlade i organizovanja demokratskih izbora.

„Nakon pokradenih parlamentarnih izbora 2012, predsjedničkih 2013, lokalnih 2014, jasno smo ukazivali da će svaki sljedeći izborni ciklus predstavljati društvenu farsu i dodatno produbljivanje krize u kojoj se nalazi Crna Gora“, kaže se u saopštenju.

DF podsjeća da su u minulom periodu pokazali maksimum demokratskog strpljenja i spremnosti da kroz slične dijaloge doprinesmo povratku povjerenja u izborni proces.

„Nažalost, svaki put smo bili izigrani od Krivokapića, koji je sa pozicije predsjednika Skupštine simulirao demokratski dijalog, koji se redovno završavao uzdržanim glasanjem poslanika SDP-a. Time su nastavili da budu saučesnici DPS-u u daljem institucionalnom obesmišljavanju i zloupotrebama vlasti“, navode iz tog političkog saveza.

Podsjeća se da su kao jedini preostali metod političke borbe 27. septembra otpočeli mirne demokratske proteste sa zahtjevom za formiranje prelazne vlade od svih paralmentarnih subjekata koja bi organizovala prve fer i demokratske izbore.

„Nakon 17. i 24. oktobra još smo snažnije uvjereni da jedino uporni i demokratski protesti mogu dovesti do ostvarenja našeg cilja“, kaže se u saopštenju.

DF je, kako se navodi, spreman da pozdravi svaki dogovor između vlasti i opozicije, uz medijaciju Krivokapića, a koji bi rezultirao formiranjem prelazne vlade.

„Na taj način bi DF dobio demokratsku satisfakciju jer je naš model izlaska iz krize, formiranjem prelazne vlade, dobio puni društveni konsenzus, a što je najvažnije, građani Crne Gore bi po prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma slobodno iskazali svoju izbornu volju“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: