Opozicija u Skupštini: Uprava Carina treba da bude nezavisna od Ministarstva finansija

Pomoćnik ministra finasija Novo Radović kazao je da je važeći zakon na snazi je 13 godina, dok se novim stvaraju pretpostavke za kvalitetnije ostvarivanje fiskalne i sigurnosne uloge carinske službe u skladu sa evropskim carinskim propisima
70 pregleda 2 komentar(a)
Skupština, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.11.2015. 15:46h

Uprava carina (UC) treba da nezavisna u radu od Ministarstva finansija pod čijom je ingerencijom, a potrebno je preispitati zakonsko rešenje koje carinicima daje mogućnost da nose oružje i da imaju ovlašćenja na cijeloj državnoj teritoriji.

To je danas ocijenila opozicja u Skupštini gdje je razmotren Predlog zakona o radu u carinskoj službi o kome će se poslanici naknadno izjasniti. Opozicija je pohvalila javni stav dikretora UC Vladana Jokovića koji je saopštio podatke da se za više od dvije trećine carinskih službenika vodi neka vrsta postupka i da su pokazali loše rezultate na testiranju.

Pomoćnik ministra finasija Novo Radović kazao je da je važeći zakon na snazi je 13 godina, dok se novim stvaraju pretpostavke za kvalitetnije ostvarivanje fiskalne i sigurnosne uloge carinske službe u skladu sa evropskim carinskim propisima.

Važna novina u zakonu je da će carinski službenici od januara naredne godine morati da podnose izvještaj o svojoj imovini i prihodima, kao i za bračne i vanbračne supružnike i djecu koja žive u zajedničkom domaćinstvu. Novina je da je carinskom službeniku zabranjeno da bude vlasnik ili osnivač firme, da se bavi preduzetništvom, ali i da bude predsjednik, član upravljanja nadzornog organa, izvšni direktor firme ili javne ustanove. Ne smije imati 0,5 odsto ili više udjela u akcijskom kapitalu neke firme...

Aleksandar Damjanović (SNP) je ocijenio da je predlog zakona korak naprije u odnosu na važeći, ali da nema sreće dok je god UC nezavisna u odnosu na Ministarstvo finasija što je definisano uredboma o organizaciji rada javne uprave.

“Samostalne su uprave za sport, javne nabavke, kadrove...Uz to, problem je što prvostepena rešenja koja donosi UC prolaze filtraciju u ministarstvu kao drugostepenom organu, pa se igra ping -pong sa predmetim po nekoliko godina. UC i Poreska uprava su srce javnih finansija i moraju biti samostalne” ocijeni oje Damjanović.

Goran Tuponja (Pozitivna) smatra da predlog zakona daje velika ovlašćenja zaposlenima u carinskoj sluzbi i primjenjuju se na cijeloj teritoriji države. Problematično mi je što se carinicima daje mogućnost da nose oružje i najavi oje amandman na to rešenje.

Radović je rekao da se “dramatično skenulo na temu nezavisnosti uprava”, te da je to pitanje regulisano zakonom o državnoj upravi i da ga treba postaviti Vladi.

“Nošenje odužja je evropski standard koji važi za sve carinske administracije i oprezno ćemo ga uvesti u sistem” kazao je Radović.

Rešid Adrović (DPS) ocijenio je da će se predlogom poboljašati rad carinske službe i suzbiti kriminalne radnje. Almer Kalač(BS) kazao je da se mora definisati do kada može carisnki sulužbenik držati robu koju odužme,te da to ne može u nedogled da bude.

Bonus video: