Crnogorsko nebo na ruskoj "crnoj listi"

Po ocjenama eksperata, lista je, prije svega, politički motivisana, zato što su na njoj većinom američki saveznici, sa kojima Rusija ima sve zategnutije odnose, iako se ne spori da ima država koje mogu da budu potencijalno nebezbjedne
24 komentar(a)
ruski avion, Foto: AIRLANERS.NET
ruski avion, Foto: AIRLANERS.NET
Ažurirano: 24.11.2015. 06:30h

Ruska Federalna agencija za vazdušni transport “Rosavijacija“ objavila je listu od 47 država svijeta, među kojima je i Crna Gora, u kojima postoji potencijalna opasnost po bezbjednost ruskih civilnih vazduhoplova.

Ruske aviokompanije upozorene su da prilikom letova za bilo koju od zemalja sa “crne liste” povećaju mjere bezbjednosti, prenosi portal “ExYu aviation“.

“Uzimajući u obzir postojeće bezbjednosne rizike i prijetnje koje dolaze od ekstremističkih organizacija, 'Rosavijacija' razvija set mjera koje će spriječiti bilo kakav nelegalan uticaj na rad aviokompanija i aerodroma“, piše u saopštenju Federalne agencije za aviotransport.

Rusi su to saopštili i objavili “crnu listu“ zemalja u kojima su njihovi civilni vazduhoplovi navodno suočeni sa povećanim bezbjedonosnim rizicima, samo nekoliko sati nakon što je Moskva zvanično priznala da su teroristi bombom 31. oktobra oborili “airbus A 321“ kompanije “Metrojet“ iznad Sinaja.

U tom terorističkom napadu poginulo je svih 224 ljudi u avionu.

Od zemalja regiona, na ruskoj listi našle su se i Makedonija, Albanija, Rumunija i Bugarska.

Na spisku koji obuhvata 47 država iz Evrope, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike kao navodno rizične su i SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka...

Po ocjenama eksperata, ovakva lista, iako na njoj ima država iz Afrke i Azije koje se zaista mogu smatrati potencijalno nebezbjednim kada je preduzimanje bezbjednosnih kontrola i kontradiverzionih mjera na aerodromima u pitanju, teško da je potpuno objektivna. Navodno, prije svega je politički motivisana, zato što su na njoj većinom američki saveznici sa kojima Rusija ima sve zategnutije odnose.

Za Crnu Goru tokom sezone leti veliki broj ruskih redovnih i čarter prevoznika, dok tokom cijele godine saobraćaj između Moskve i Tivta i Podgorice obavljaju ruska nacionalna aviokompanija “Aeroflot“ i “Globus Airlines“.

Bonus video: