Kod Vujice Lazovića sporno zapošljavali

Upravna inspekcija u 29 slučajeva zapošljavanja na neodređeno našla nepravilnosti i kršenje zakona
100 pregleda 35 komentar(a)
Raško Konjević i Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević i Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2015. 06:24h

Upravna inspekcija MUP-a utvrdila je da je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), na čijem čelu je Vujica Lazović, mimo pravila i zakona zaposlilo 29 osoba na neodređeno. Naredili su Lazoviću da u roku od 10 dana ukloni te nepravilnosti.

Upravna inspekcija je od 1. do 22. jula izvršila nadzor u MIDT-u i utvrdila da je 29 od ukupno 69 zaposlenih zasnovalo radni odnos na neodređeno, suprotno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, odnosno da su u Lazovićevom resoru raspisivani interni konkursi za mjesta koja su već popunjena.

“Naređuje se ministru Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, V. L. kao odgovornom licu u subjektu nadzora, da bez odlaganja, a najkasnije 10 dana od dana prijema rješenja, otkloni nepravilnosti konstatovane Zapisnikom o izvršenom inspekcijskom nadzoru broj a, koje se odnose na postupak zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme za 29 službenika i to: I. M., A. M., Ž. M., S.O., M.B., A. Đ., A. L., L. S., G. T., I.P., I.P., Z. R., N. I., A. R., M. V., M.P., V. K., J. V., I.L., E. K., Z. V., Lj. N., V. L., J.M., D. S., B.D., S. M., B. P. i I. N.”, navodi se u rješenju Upravne inspekcije objavljenom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na čijem čelu je Raško Konjević.

Rješenje je donijeto 16. novembra, što znači da je Lazović do četvrtka treba da ukloni nepravilnosti koje je inspekcija konstatovala.

Inspekcija je prethodno, nakon nadzora, Lazoviću dala rok od 2 mjeseca da ukloni nepravilnosti, što nije učinjeno, a odbijena je Lazovićeva primjedba da je rok prekratak.

U pojedinačnim obrazloženjima navodi se da su u svih 29 slučajeva radni odnosi na neodređeno zasnovani nakon internog oglasa u ministarstvu i to za mjesta koja su već bila popunjena. To je, prema rješenju Upravne inspekcije, protivno odredbi člana 35 stav 1 tačka 2 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, odnosno odredbi da starješina državnog organa može donijeti odluku o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta, ako radno mjesto nije popunjeno.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno i da Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta MIDT-a nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao i da Ministarstvo ne dostavlja kompletne podatake u Centralnu kadrovsku evidenciju. Prema rješenju inspekcije, Lazović je dužan da tri dana nakon isteka roka obavijesti inspektora da li su naređene mjere izvršene, a ukoliko ne ukloni nepravilnosti pristupiće se “administrativnom izvršenju rješenja”.

Veličković: Na isti način je i MUP zapošljavao, ne smije se selektivno postupati

Sekretar u MIDT Sandra Veličković “Vijestima” je kazala da je na isti način zapošljavao i MUP, kao i da su se pri zasnivanju radnih odnosa rukovodili mišljenjem MUP-a iz 2013.

“Rješenje je vrlo problematično i neprecizno. Postupali smo po mišljenju MUP-a prema kojem su se na interne oglase u organu mogli javljati zapošljeni na određeno, koji ispunjavaju uslove konkursa, i ja lično garantujem da su svi oni ispunjavali uslove i prošli sve provjere u Upravi za kadrove”, rekla je Veličković.

Ona je kazala da se iza ovakvog postupanja MUP-a i Upravne inspekcije krije nešto drugo. “Cijela državna administracija je zapošljavanje na neodređeno riješila na ovakav način”, navela je ona, i dodala da se “ne smije selektivno postupati”.

Znali da niko nije dobar kao sadašnja šefica kabineta

Upravna inspekcija je među 29 spornih slučajeva uvrstila i šeficu Lazovićevog kabineta Irmu Nišić, navodeći da internom oglasu između organa, nakon kojeg je zapošljena, nije prethodio interni oglas unutar ministarstva, kako je propisano Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Lazović je na ovaj dio nalaza dao primjedbu, navodeći da je njegovo Ministarstvo od Uprave za kadrove zatražilo direktno raspisivanje internog oglasa između državnih organa, bez postupka internog oglasa u MIDT “jer su smatrali da u ministarstvu nema službenika koji bi mogli kvalitetno odgovoriti izazovima radnog mjesta šefa kabineta”.

Bonus video: