Ostali bez plate: Kuljača i Rađenović skinuti sa državnih jasli

Obojica su krajem avgusta podnijeli neopozive ostavke, nakon čega su im isplaćene posljednje zarade iz budžeta - jednom avgustovska, a drugom oktobarska
124 pregleda 33 komentar(a)
Rajko Kuljača, Lazar Rađenović, Foto: Arhiva Vijesti
Rajko Kuljača, Lazar Rađenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.11.2015. 07:28h

Bivši predsjednici Opštine Budva Lazar Rađenović i Rajko Kuljača prestali su da primaju plate iz lokalne kase.

Prije toga, oni su gotovo deceniju, koliko njihova Demokratska partija socijalista vlada metropolom turizma, bili na platnom spisku Opštine Budva.

Bivši gradonačelnici, koje veže i kumstvo, akteri su nekoliko budvanskih afera zbog kojih je lokalni budžet pretrpio višemilionsku štetu, i koje su pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva.

Obojica su krajem avgusta podnijeli neopozive ostavke, nakon čega su im isplaćene posljednje zarade iz budžeta - jednom avgustovska, a drugom oktobarska.

Prema podacima iz imovinskog kartona za 2014. koji je Rađenović predao Komisiji za sprečavanje konflikta interesa, on je mjesečno kao predsjednik Opštine Budva primao 1.320 eura. Kuljačin profesionalni angažman u najbogatijoj turističkoj organizaciji u Crnoj Gori, mjesečno je plaćan sa 1.054 eura.

Rađenović je u predmetu “Košljun” nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora, a osumnjičen je u predmetima TQ Plaza, Plato na Jazu i Prijevor, u kojima je Kuljača ključni svjedok saradnik.

Uhapšen je 13. avgusta.

Krajem istog mjeseca iz Istražnog zatvora, “iz ličnih razloga” podnio je ostavku na funkciju predsjednika Opštine.

Njegovu ostavku prihvatio je odbornički saziv Skupštine opštine, nakon čega mu je tek nedavno kada i ostalim zaposlenima u lokalnoj administraciji isplaćena posljednja, avgustovska zarada.

Rajko Kuljača, koji je u predmetu “Zavala” nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora, takođe, krajem avgusta, podnio je ostavku na funkciju predsjednika Izvršnog odbora Turističke organizacije Budve, koju je “pokrivao” punih 11 godina.

Skupština budvanske TO tek je sredinom oktobra potvrdila Kuljačinu ostavku, i nakon oktobarske plate “skinut” je sa platnog spiska.

Objašnjavajući kada je Rađenović primio posljednju platu iz budžeta, iz Službe za odnose sa javnošću Opštine Budva objasnili su da je to propisano Odlukom o zaradama i drugim pravima lokalnih funkcionera.

“U smislu člana 56 Zakona o državnim službenicima i namještenicima Crne Gore bivšem predsjedniku Opštine Budva Lazaru Rađenoviću prestao je mandat na lični zahtjev, podnošenjem neopozive ostavke koju je konstatovala Skupština. Na osnovu sprovedene procedure u skladu sa stavom 4 člana 56 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, bivši predsjednik je ostvario pravo na naknadu u visini posljednje zarade prije podnošenja ostavke”, objasnili su iz te službe.

Bonus video: