Radonjiću prvi potez istraga protiv Ćalović

"Radonjić nije izašao iz mentalnog sklopa policije"
71 pregleda 23 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.11.2015. 11:34h

Direktor Agencije za suzbijanje korupcije Sreten Radonjić najavio je da će tražiti da se ispita da li je članica Savjeta te institucije Vanja Ćalović prekršila zakon jer je na sajtu MANS-a objavila snimke koje je dobila kao javna funkcionerka.

Na sajtu MANS-a objavljeni su snimci saslušanja kandidata za direktora Agencije, među kojima i Radonjića.

"Agencija će od 1.januara ispitati da li je ona prekršila zakone i koje, a ja mislim da jeste Zakon o tajnosti podataka i zaštiti ličnih podataka. Mislim da se radi i o konfliktu interesa. Ona mora da shvati da je javni funkcioner", rekao je Radonjić nakon sjednice Savjeta.

On je tražio da se to "konstatuje u zapisniku sjednice". Upitan da li mu je smetalo što je i snimak njegovog razgovora sa članovima Savjeta na sajtu MANS-a, Radonjić je kazao da bi možda i dao odobrenje za to, ali da ga ona nije ni tražila.

"Zamislite da svi javni funkcioneri javne podatke objave na privatnim stranicama", kaže Radonjić.

Ćalović je rekla da tonski snimci nisu tajna jer su ih dobili poslanica Snežana Jonica i advokat Željko Tomović.

"Ovo je nastavak pokušaja da me disciplinuje kao člana Savjeta, nakon što je morao da odustane od norme da može da nas smjenjuje ako prekršimo Poslovnik. On je pokazao da ne poznaje zakone i da namjerava da zloupotrebljava poziciju u Agenciji. Nije izašao iz mentalnog sklopa policije i ako ovako nastavi vrlo brzo će svima biti jasno da je agencija pod kontrolom izvršne vlasti", rekla je Ćalović "Vijestima".

Savjet Agencije jednoglasno je usvojio Statut Agencije, iz koga je, na insistiranje Ćalović, izbrisana odredba da direktor Agencije može uskratiti podatke javnosti ukoliko oni štete interesu Agencije.

Umjesto svog prepisali Vladin budžet

Direktorica MANS-a napustila je sjednicu Savjeta tokom rasprave o budžetu, jer je Radonjić svoj predlog prepravio u pauzi sjednice, prilagodivši ga Vladinom. Razlog je činjenica da je Vlada u predlogu za 2016. predložila 1.539.107, odnosno 107.472 više od Radonjićevog predloga Savjetu.

"Moje kolege su pristale da se odreknu samostalnosti Agencije i obesmislili su zakon u dijelu da smo nezavisni. Po proceduri mi predlažemo Skupštini budžet, a ovako je ispalo da nam je Vlada odredila", navela je ona.

Prethodno je Savjet većinom glasova odbio da odloži izjašnjavanje o budžetu.

Bonus video: