Crnoj Gori ne može neko govoriti šta da radi, pa ni prijatelji

"Začuđuje izjava Dume, utoliko prije što su do juče sa zvaničnih mjesta iz Moskve stizale poruke da se Rusija ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore"
22 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 20.11.2015. 12:54h

Crna Gora ne može prihvatiti da joj bilo ko bude mentor i određuje šta treba da radi i kojim putem da ide, makar takvi pokušaji dolazili i od prijatelja, poručio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutin Simović.

On je ocijenio da je izjava ruske Dume povodom legitimnog i suverenog prava Crne Gore da sama odlučuje o svojoj budućnosti nešto sasvim neuobičajeno u novijoj međunarodnoj praksi.

"Začuđuje sami taj akt, utoliko prije što su do juče sa zvaničnih mjesta iz Moskve stizale poruke da se Rusija ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Uz sav respekt prema vjekovnoj tradiciji crnogorsko ruskih odnosa, ne možemo prihvatiti da bilo ko bude mentor Crnoj Gori, i da određuje šta treba da radi, i kojim putem da ide, makar takvi pokušaji dolazili i od prijatelja“, kazao je Simović agenciji MINA.

On je ponovio da je punopravno članstvo u NATO-u strateški cilj Crne Gore koji je upisan u Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu i predstavlja kontinuitet desetogodišnjeg procesa evroatlantskih integracija, od potpisivanja Okvirnog dokumenta Partnerstva za mir, decembra 2006, preko dobijanja Akcionog plana za članstvo (MAP), decembra 2009, pa do očekivane pozivnice za članstvo početkom decembra.

Crnogorski parlament je, kako je podsjetio, u septembru usvojio Rezoluciju o podršci integracije Crne Gore u NATO, sa podrškom skoro dvije trećine glasova predstavnika naroda.

"Glasajući za Rezoluciju, jasno je saopšteno da članstvo u NATO predstavlja istorijsku šansu da svim građanima i budućim generacijama obezbijedimo sigurno i dostojanstveno mjesto u porodici razvijenih, demokratskih naroda i država i da ovim činom Crna Gora čini značajan korak i u pravcu učvršćivanja ukupne regionalne stabilnosti“, naveo je Simović.

Takvom većinskom podrškom, kako smatra, poslata je jasna poruka da članstvo Crne Gore u NATO nije ekskluzivni izbor ni vlasti, ni bilo koje pojedinačne partije, ni bilo koje političke ili intelektualne elite.

"Rezolucijom je iskazano i jasno opredjeljenje da uključivanje Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture ne može i neće biti prepreka za razvoj bilateralnih odnosa i saradnje sa drugim zemljama, sa tradicionalnim partnerima i prijateljima, sa kojima odnose temeljimo na viševjekovnoj saradnji“, saopštio je Simović.

Ti strateški ciljevi Crne Gore, dodao je, zvaničnoj Moskvi su ne jednom saopšteni. „Takođe, saopšteno je i da takva naša odluka nije, i neće biti, usmjerena protiv bilo koje zemlje, već je to odluka u korist budućnosti i interesa svih građana Crne Gore“.

"Crna Gora je kroz svoju vjekovnu istoriju bila pouzdan prijatelj svima koji su takve odnose gajili prema nama. Bila prijatelj i kada nas je to skupo kroz istoriju koštalo i takvim primjerima ispisivala svijetle stranice istorije na koje smo ponosni. Takve odnose i danas gradimo i gradićemo sa svima koji uvažavaju Crnu Goru kao suverenu državu i svi oni će u nama imati pouzdanog partnera i prijatelja“, poručio je Simović.

Bonus video: