Bečić: Đukanoviću smetaju svi koji žele slobodne i fer izbore

"Izjava Đukanovića da opozicione partije koje se zalažu za aktivno učešće EU u procesu političkog pregovaranja u stvari prave zamku državi predstavlja klasičnu političku manipulaciju više puta viđenu od njega, jer se dokazao kao majstor zamjene teza u pokušaju da sakrije suštinu. Na njegovu žalost sve mu teže ide, pa je ovaj pokušaj bio jeftin, lako proziran i neuspješan"
0 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.11.2015. 11:38h

Premijeru Milu Đukanoviću smeta Demokratska Crna Gora, partneri te partije iz opozicije i međunarodne zajednice, odnosno svi oni koji žele osnovne pretpostavke za slobodne i fer izbore, ocijenio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Đukanović je, na premijerskom satu, saopštio da medijacija Evropske unije (EU), koju zagovara opozicija, predstavlja zamku namijenjenu državi, jer bi eventualno evropsko posredovanje u rješavanju unutrašnjih političkih pitanja za državu u pregovaračkom procesu bilo jednako primjeni klauzule balansa.

"Izjava Đukanovića da opozicione partije koje se zalažu za aktivno učešće EU u procesu političkog pregovaranja u stvari prave zamku državi predstavlja klasičnu političku manipulaciju više puta viđenu od njega, jer se dokazao kao majstor zamjene teza u pokušaju da sakrije suštinu. Na njegovu žalost sve mu teže ide, pa je ovaj pokušaj bio jeftin, lako proziran i neuspješan", kazao je Bečić.

On je agenciji Mina rekao da zamku državi Crnoj Gori i omču o vratu njenim građanima i budućim generacijama prave „upravo oni koji ne žele slobodne i fer izbore i kojima su antidemokratske metode osnov vladavine“.

"Oni koji su razorili ekonomsko biće države, oni koji su njegovali i mazili kriminal i korupciju, oni koji su kroz KAP isisali oko 800 miliona, oni koji su uvećali zaduženje Crne Gore četiri puta u poslednjih desetak godina, oni koji su odgovorni zašto nijesu rasvijetljena brojna ubistva među kojima je ne mali broj onih koji su pisali ili znali o duvanskoj mafiji, oni kojima se po riječima njihovog koalicionog partnera opštinski odbori pretvaraju u organizovane kriminalne grupe", naveo je Bečić.

Upravo o tim nepočinstvima, kako je dodao, najpozvaniji je da progovori Đukanović.

"Kako bi konačno vidjeli ko su istinski prijateljii, a ko neprijatelji Crne Gore. Odnosno ko su oni koji su došli u džemperima, danas uživaju u blagodetima, a mijenjali su odnos prema državama, ideologijama, liderima i partnerima više puta, odnosno kako je najbolje odgovaralo njihovim ličnim interesima i interesima kriminalnih struktura, koje predvode i predstavljaju“, naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, najava Đukanovića da su spremni za izbore već 2. decembra je jeftin marketinški trik.

"Imajuću u vidu da je Crna Gora nažalost danas i već 12 mjeseci jedina zemlja u Evropi u kojoj se ne mogu organizovati izbori, odnosno zemlja u kojoj je praktično suspendovano pravo skupština jedinica lokalne samouprave i državnog parlamenta da mogu skratiti mandat i omogućiti ustavno pravo građanima da biraju“, rekao je Bečić.

Kako je rekao, zahvaljući premijeru kao čelniku izvršne vlasti koja je do skoro tvrdila da nemaju materijalnih pretpostavki, 18 mjeseci se ne primjenljuju zakoni koje je donio najviši zakonodavni, odnosno predstavnički dom građana.

"To je pucanj u demokratiju i jasno je Đukanoviću da izbora neće biti dok se ne primijene zakoni države Crne Gore i ne eliminišu zloupotrebe. Plan Demokrata za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora kao sveobuhvatan dokument je polazna osnova za početak dijaloga, koji će uskoro uslijediti u Skupštini Crne Gore“, kazao je Bečić.

On smatra da Đukanoviću očito smetaju Demokrate.

"Naši partneri iz opozicije i međunarodne zajednice, odnosno svi koji žele osnovne pretpostavke za slobodne i fer izbore. Jasno je da se svaki diktator najgore snalazi na demokratskom terenu, a najbolje na terenu sile, bezakonja i nasilja što je više puta dokazao. Zato je jasno i ko su mu poželjni, a ko nepoželjni partneri i protivnici“, saopštio je Bečić.

On, kako je rekao, zna da Đukanovića nerviraju Demokrate. „Naša čistina i bezrezervnost, jer je svjestan da će program „Pobjede, a ne podjele“ pobijediti sva zla koja je posijao za ovih 25 godina“.

Bečić je poručio da se neće povući, niti stati dok ne pobijede.

"Jer se mi ne plašimo ni Đukanovića, ni Marovića, ni Barovića, ni Pejovića, ni Prve Banke, ni njihovih miliona, kumova i prijatelja, jer nas ne mogu ni sa čim ucijeniti i kupiti. Ostavljam mu da bira ili poštene i fer izbore ili bojkot izbora i proteste, uključujući i sam dan izbora“, naveo je Bečić.

Bonus video: