Rakčević: Za padove i posrtanja kriva arogantna i nesposobna vlast

"Svaki demokratski iskorak Crne Gore, svako mukom izboreno polje slobode nije bio produkt demokratskih kapaciteta DPS-a, već unutrašnjih pritisaka, zahtjeva, kao i preporuka, posredovanja i asistencije evropskih i američkih partnera"
10 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2015. 11:21h

Svaki demokratski iskorak Crne Gore, mukom izboreno polje slobode nije bio produkt demokratskih kapaciteta Demokratske partije socijalista (DPS), već unutrašnjih pritisaka, zahtjeva, preporuka, posredovanja i asistencije evropskih i američkih partnera, smatra predsjednika građanskoh pokreta URA Žarko Rakčević.

On je reagovao na ocjenu premijera Mila Đukanovića da medijacija Evropske unije, koju zagovara opozicija, predstavlja zamku namijenjenu državi jer bi eventualno evropsko posredovanje u rješavanju unutrašnjih političkih pitanja za zemlju u pregovaračkom procesu bilo jednako primjeni klauzule balansa.

Rakčević je kazao da je nasuprot toj tvrdnji činjenica da je za sve zamke u koje je Crna Gora upadala tokom proteklih četvrt vijeka, za sve padove i posrtanja kriva, kako je naveo, ova arogantna i nesposobna vlast.

"Svaki demokratski iskorak Crne Gore, svako mukom izboreno polje slobode nije bio produkt demokratskih kapaciteta DPS-a, već unutrašnjih pritisaka, zahtjeva, kao i preporuka, posredovanja i asistencije evropskih i američkih partnera", rekao je Rakčević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ako je Crna Gora slobodno društvo, a ne u velikoj mjeri zarobljeno, zašto ne samo opozicija, već i crnogorski međunarodni partneri potenciraju značaj organizovanja slobodnih i fer izbora?

Rakčević je kazao, da u Crnoj Gori u ovom trenutku nijesu stvoreni uslovi za slobodne i fer izbore ne smatra samo opozicija.

"U izvještaju Evropske komisije se konstatuje da se izborno zakonodavstvo ne primjenjuje, da nema progresa u medijskoj sferi, da afera Snimak nije dobila svoj epilog, da je sankcionisano samo pet aktivista koji su sporovodili kupovinu ličnih karata bez otkrivenih nalogodavaca, da je izostala racionalizacija i depolitizacija javne uprave..", rekao je Rakćević.

On je kazao da se opravdano traži nastavak razgovora o zloupotrebama državnih resursa u izborne svrhe.

Rakčević je naveo da postoje sudske presude DPS aktivistima u Bijelom Polju i Pljevljima za zloupotrebe socijalnih davanja i za kupovinu glasova.

"DPS-ove izborne pobjede u Budvi i Baru su u sjenci optužnice Specijalnog tužilaštva usmjerene ka skoro čitavom opštinskom rukovostvu za organizovano kriminalno djelovanje", istakao je Rakčević.

On je naveo da gotovo 18 mjeseci od donošenja izbornih zakona nadležni državni organi i Đukanovićeva Vlada nijesu sproveli ključne norme izbornog zakonodavstva.

"Možda je DPS zaista spreman 2. decembra za izbore po starom – već ,,snimljenom“, ali ako hoćemo slobodne i fer izbore činjenice govore da je ova vlast upravo ta koja je iskopala brojne zamke i klopke namijenjene slobodnom izjašnjavanju i fer izborima", ocijenio je Rakčević.

Prema njegovim riječima, slobodni i fer izbori su osnova prosperiteta društva i dobrobiti građana.

"Duboko nepovjerenje i podijeljenost, kriza koja potresa cijelo društvo, zahtijeva dijalog i energičnu akciju svih djelova društva kako bi došli do konsenzusa i društvenog bogatstva zvanog slobodni izbori", poručio je Rakčević.

Bonus video: