Jokiću se ljulja fotelja gradonačelnika

SDP ljut zbog mjesta u bordu direktora Luke, DPS najavljuje inicijativu o povjerenju gradonačelniku
137 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Jokić, Foto: Siniša Luković
Vladimir Jokić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.11.2018. 15:55h

Za ponedjeljak je zakazana sjednica kotorske Skupštine, koja bi mogla biti prelomna za sadašnju vlast u toj opštini.

Zbog neslaganja među strankama koje su na državnom nivou opozicija, a u Kotoru vlast, već pet mjeseci ne zasjeda lokalni parlament. Da bi omogućio funkcionisanje opštine, gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate) je u tom periodu potpisivao pojedine odluke za koje dio njegovih koalicionih partnera i Demokratska partija socijalista (DPS), kako su rekli “Vijestima”, smatraju da su nezakonite.

On se, međutim, kako se može videti u dokumentima i kako je potvrdio “Vijestima”, pozivao na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi koje mu omogućavaju da “ privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se onemogućilo ostvarivanje prava i obaveza građana i ugrozila imovina veće vrijednosti”.

Predsjednik je dužan, piše u Zakonu o lokalnoj samoupravi, da te odluke “podnese na potvrdu Skupštini na prvoj narednoj sjednici”.

Sva ta pitanja otvoriće se u ponedjeljak 3.decembra, kada se očekuje burna rasprava i među odbornicima lokalne vlasti, pa i pokretanje pitanja povjerenja gradonačelniku, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Nije isključeno i da odbornici DPS-a na sjednici donesu mišljenje Ministarstva javne uprave o (ne)zakonitosti Jokićevih odluka.

Predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović tražio je od Ministarstva, na čijem je čelu Suzana Pribilović, takvo tumačenje.

Aprcović je prije nekoliko dana i javno nagovijestio da njegova partija razmišlja da uputi inicijativu da se preispita povjerenje predsjedniku Opštine. On je indirektno potvrdio da očekuje pozitivnu odluku MJU, izražavajući nadu “da će nadležni organi preispitati nefunkcionisanje lokalne samouprave u smislu zakonom utvrđenih ovlašćenja”.

Vlast u Kotoru vrši koalicija Demokrata, Demokratskog fronta, SDP-a i GP URA, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubio većinu u parlamentu koju je godinama imao. Trzavice traju mjesecima, a motivisane su uglavnom, kako navodi više sagovornika, stranačkim zahtjevima za pozicijama u lokalnim javnim preduzećima i u Luci Kotor.

Formalno, problem je otvoren 29. juna ove godine kada je sjednica parlamenta prekinuta, nakon što su se SDP i DF usprotivili planu da se kupe nepokretnosti “Jugopetrola” iako je prethodno partija Ranka Krivokapića podržala budžet koji je bio izglasan za te potrebe. Nakon toga, SDP je u više navrata prozivao Demokrate i Jokića za korupciju.

Ta stranka je prethodno, prema navodima sagovornika, tražila mjesto u bordu direktora Luke Kotor, ubrzo nakon što im je pripalo mjesto pomoćnika izvršnog direktora tog istog preduzeća.

Međutim, u SDP-u tvrde da je problem nastao nakon što je direktorica Administrativnog sektora luke i bivša poslanica SNP-a Snežana Jonica, preko Jokića, izlobirala smjenu članova upravnih odbora javnih komunalnih preduzeća iz SNP-a. Na njihovo mjesto, Jonica je navodno progurala kadrove koji su joj lojalni i sa kojima pravi novu partiju.

SDP zamjera Jokiću, kako su rekli, i što je dopustio Jonici da u luci zaposli ljude sa sjevera koji o tom poslu malo znaju i dozvolio Jonici da ima ključnu riječ u svemu.

Jonica sprema smjenu Lučića

Ako Skupština ne potvrdi dokumenta koja je potpisao predsjednik, oni prestaju da važe posljednjeg dana održavanja sjednice, piše u Zakonu. Sjednica Upravnog odbora Komunalnog preduzeća, na čijem je čelu Snežana Jonica, zakazana je za 4. decembar. Ona navodno planira da smijeni direktora Mladena Lučića (SDP) koji ima previsoku platu. Slična sudbina sprema se i direktoru Vodovoda Safetu Lukoviću (SDP).

Bonus video: