Izaslanik odbrane VB: Crna Gora napredovala u evroatlantskim integracijama

"Pukovnik Ficdžibon je veoma pozitivno ocijenio dosadašnju odbrambenu saradnju i pohvalio sveobuhvatni napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama"
87 pregleda 3 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2015. 16:55h

Crna Gora je napredovala u evroatlantskim integracijama, ocijenio je izaslanik odbrane Velike Britanije, pukovnik Simon Ficdžibon, navodeći da vjeruje da će Crna Gora na predstojećem decembarskom sastanku dobiti poziv za članstvo u Alijansi.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivan Mašulović sastao se danas sa Ficdžibonom i komandantom britanskog Centra za vojnu obuku (BMATT – British Military Assistance Training Team) u Viškovu, u Češkoj, pukovnikom Dejvidom Katmurom.

Glavne teme sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, bile su evaluacija dosadašnje saradnje sa Velikom Britanijom na polju odbrane i uspostavljanje intenzivnije saradnje sa britanskim Centrom za vojnu obuku.

Mašulović je zahvalio sagovornicima na snažnoj podršci Velike Britanije u periodu intenziviranog i fokusiranog dijaloga i naveo da očekuje da će se buduća saradnja sa Velikom Britanijom intenzivirati.

"Pukovnik Ficdžibon je veoma pozitivno ocijenio dosadašnju odbrambenu saradnju i pohvalio sveobuhvatni napredak Crne Gore u evroatlantskim integracijama. On je izrazio uvjerenje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u Alijansi na predstojećem decembarskom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO“, kaže se u saopštenju.

Katmur je naglasio uspješnu saradnju sa Centrom za obuku, koja se prvenstveno ogleda u pohađanju kurseva na kojima se pripadnici Vojske Crne Gore pripremaju za učešće u međunarodnim misijama.

Mašulović i Katmur su se saglasili da postoji prostor za dalje unaprijeđivanje saradnje Vojske Crne Gore i britanskog Centra za vojnu obuku.

"Gosti iz Velike Britanije su posjetili Centar za vojnu obuku u Danilovgradu u upoznali se sa reformskim procesima u Vojsci Crne Gore i njenim potrebama. Oni su se sreli sa potpukovnikom Zoranom Božovićem, načelnikom Odsjeka za operativne poslove i kontrolu u Generalštabu Vojske Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: