Krivokapić zove lidere partija da pričaju o fer izborima

Demokrate i CDT su Krivkapiću uputili svoja viđenja polaznih osnova za vođenje dijaloga koja će biti korisna u koncipiranju agende razgovora
46 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2015. 09:58h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić pozvaće tokom sljedeće sedmice lidere partija, koje imaju poslanike u parlamentu, na razgovore o prevazilažnju političke krize.

Krivokapić, kako su naveli "Vijestima" iz njegovog kabineta, očekuje da bi dijalog, koji bi se vodio u parlamentu, mogao početi do kraja novembra.

"Predsjednik Skupštine obavlja završni krug konsultacija sa političkim akterima i predstavnicima civilnog sektora u okviru inicijative o uspostavljanju dijaloga o fer i slobodnim izborima, koju je podržala Evropska komisija. Nakon razgovora sa predstavnicima Demosa, URE i Demokrata, on je razgovorao sa predstavnicima DPS, Pozitivne, manjinskih partija, dok će početkom sedmice imati konsultacije sa još jednim brojem zainteresovanih subjekata”, saopšteno je "Vijestima" iz Krivokapićevog kabineta.

Dodaje se da su konsultacije obavljene i sa predstavnicima nevladinih organizacija - MANS-a, Instituta Alternativa, Građanske alijanse, Centra za građansko obrazovanje, Centra za demokratsku tranziciju i Centra za razvoj nevladinih organizacija kako bi Krivokapić čuo viđenje civilnog sektora o najboljem načinu izlaska iz političke krize, dominantno uslovljene nepovjerenjem u izborni proces.

"Na bazi dosadašnih razgovora on će tokom naredne sedmice uputiti pismo predsjednicima partija koje imaju poslanike u parlamentu da uzmu učešća u dijalogu koji će biti vođen u Skupštini. Ozbiljnost situacije nalaže da partije budu zastupljene na najvišem nivou", navode iz kabineta.

Dosadašnji proces, kako su objasnili, konsultacija i konstruktivnosti sagovornika stvara očekivanje da se u procesu dijaloga može doći do konsesualnih rješenja koja će dovesti do suštinskog povjerenja u izbore i eliminisanja svih mehanizama zloupotreba čime će se izbori učiniti do kraja inkluzivnim i demokratskim.

"Predstavnici Demokratske Crne Gore i CDT-a su Krivkapiću već uputili svoja viđenja polaznih osnova za vođenje dijaloga koje će biti veoma koristan u koncipiranju agende razgovora i dolaženja do kvalitetnih rješenja. Krivokapić očekuje da bi razgovori mogli da počnu do kraja novembra", navodi se u odgovoru.

Lideri Demosa, Demokrata i URE Miodrag Lekić, Aleksa Bečić i Žarko Rakčević ranije su se, takođe, založili da se razgovori vode na najvišem nivou.

Bonus video: