Previše sudija i tužilaca, mnogo novca ide na plate

U novom Izvještaju o napretku, Evropska komisija sugerisala je Crnoj Gori da smanji broj tužilaca i sudija
277 pregleda 19 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2015. 07:32h

Sudski savjet utvrđuje optimalni broj sudija u Crnoj Gori koji je po broju nosilaca pravosudnih funkcija u evropskom vrhu.

Prema podacima Komisije za efikasnost pravosuđa Savjeta Evrope (CEPEJ) Crna Gora u prosjeku ima 42,4 sudije na 100.000 stanovnika, dok zapadnoevropske države imaju do 20.

U novom Izvještaju o napretku, Evropska komisija sugerisala je Crnoj Gori da smanji broj tužilaca i sudija.

“Trenutni budžet sudstva od 27,1 miliona eura je nedovoljan. Broj sudija i tužilaca je relativno visok u odnosu na broj stanovnika. Trošenje na plate ograničava prostor za druge troškove, kao što je neophodno investiranje u besplatnu pravnu pomoć,” navodi se u Izvještaju EK.

Prema Nacrtu budžeta za narednu godinu, pravosudni budžet ostaje isti, iako su sudstvo i tužilaštvo tražili njegovo povećanje.

U Sudskom savjetu su za “Vijesti” naveli da je nesporno poruka najnovijeg Izvještaja EK da je budžet namijenjen pravosuđu nedovoljan, jer se najveći dio troši na plate pa nedostaje novac za investicije. Da bi se procijenilo koliko je zaista potrebno sudija, formirana je posebna radna grupa u kojoj su sudije i predstavnica Ministarstva pravde. Oni na osnovu broja predmeta treba da utvrde optimalan broj nosilaca pravosunih funkcija. U izvještaju o radu sudova za 2014.piše da u Crnoj Gori ima 256 sudija.

Veliki broj sudija u Sudskom savjetu tumače i njihovom opterećenošću u odnosu na evropske kolege jer su prošle godine imali prosječno po 519 predmeta. Na sajtu CEPEJ-a, na koji se poziva i Sudski savjet, navodi se da se “u zemljama tranzicije reforme nastavljaju povećanjem ljudskih resursa za pravosudne funkcije”.

S druge strane, nedostatak sudnica, opreme i nove zgrade za sudove u Podgorici, nešto je na čemu se iz vrha sudstva insistira. Zato je u javnosti i kritikovana informacija o nabavci novog službenog automobila predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na koji je potrošeno 70.000 eura.

U Izvještaju EK najveći broj poglavlja ocijenjen je trojkom. Najlošije ocijene (dvojku) Crna Gora je dobila je oblasti slobode izražavanja i kretanja radnika, a najbolje (četvorku) EK je dala za spoljnu i regionalnu politiku, te poljoprivredu, intelektualu svojinu, finansijsku kontrolu kojoj je o pozitivnom svijetu govoreno o Državnoj revizorskoj instituciji.

Zemlje ex YU prednjače po broju sudija

Prosječan broj sudija u Evropi na 100.000 stanovnika je 20,92.

Među zemljama koje imaju najviše sudija su države bivše Jugoslavije- Slovenija (47,1), Hrvatska (45,3), Crna Gora (42,4) dok rekord drži Monako, saopšteno je “Vijestima” iz Sudskog savjeta.

Na sajtu CEPEJ-a se objašnjava da se u Monaku povećava broj sudija, kao i u Crnoj Gori. U Sloveniji on opada, kao i Hrvatskoj, pokazuje statistika.

Bonus video: