Numanović i Fejzić osudili napade u Parizu

“Ovo nije rat religija i ne bi ga trebalo doživljavati na taj način. Ovo je jasna slika sukoba između civilizovanog i varvarskog ponašanja,” stoji u saopštenju
94 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2015. 17:19h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić osudili su danas terorističke napade Islamske države u Parizu, u kojima je stradalo najmanje 127 osoba.

“Pridužujemo se osudama ekstremnog djelovanja terorističke organizacije ISIL, koja ubijanjem nevinih ljudi, vjeruje da ostvaruje svoje fanatičke ciljeve. Takođe, upućujemo izraze najdubljeg saučešća i solidarnosti porodicama nevinih žrtava strahovitog zločinačkog djelovanja”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Izražavajući punu solidarnost sa građanima Francuske, oni su apelovali na neophodnost odlučnog zajedničkog pristupa u borbi protiv terorizma.

“Neophodno djelovati udruženim snagama protiv prijetnji koje su pred nama i koje sve ozbiljnije pokušavaju da naruše međuetnički sklad i civilizacijske vrijednosti,” kažu Numanović i Fejzić.

“Ovo nije rat religija i ne bi ga trebalo doživljavati na taj način. Ovo je jasna slika sukoba između civilizovanog i varvarskog ponašanja,” stoji u saopštenju.

“Imamo tu sreću da živimo na prostoru koji objedinjuje etničke, kulturne, vjerske i druge posebnosti. Zahvaljujući našem zajedničkom opredjeljenju da se razumijemo i uvažimo jedni druge, te su posebnosti naš sastavni dio, i nastavićemo da ih njegujemo. Islamska zajednica u Crnoj Gori i pripadnici/e islamske vjere tome daju ogroman doprinos. Država i vjerske zajednice treba da rade na multinacionalnom i multikonfesionalnom skladu što je i opredjeljenje savremene Crne Gore”.

Ministar odbrane, Milica Pejanović-Đuršić uputila je, u ime tog resora, Vojske Crne Gore, i svoje lično ime, najdublje izraze saučešće povodom tragedije koja je zadesila Francusku.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da su demokratska Evropa i cijeli svijet duboko pogođeni nezapamćenim terorističkim činom u kome su desetine nedužnih građana Pariza sinoć izgubili život.

"Uz iskreno saosjećanje sa porodicama žrtava izražavam uvjerenje da samo zajedničkim snagama možemo preduprijediti ovakve bezumne činove i suočiti se sa opasnostima koje nose svi oblici pogubnog fanatizma", rekla je Pejnović-Đurišić.

Ona je, u ovim teškim vremenima za građane Pariza i cijele Francuske, kazala da želi da ih uvjeri u podršku i solidarnost svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Bonus video: