Bečić: Demokrate ne žele vlast bez izbora, već upravo suprotno

"Naš cilj je puna primjena zakona, eliminisanje zloupotreba i nezakonitosti i stvaranje uslova za slobodne i fer izbore u 21.vijeku, u Crnoj Gori zemlji kandidatu za EU", kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore
70 pregleda 40 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.11.2015. 17:44h

Plan Demokratske Crne Gore za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora kao sveobuhvatan i temeljan dokument koji je upućen političkim subjektima, predstavnicima nevladinog sektora, diplomatskog kora, kao i predsjedniku Skupštine, predstavlja polaznu osnovu za otpočinjanje hitnog demokratskog dijaloga, saopštio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

"Pomenuti Plan je detaljno obradio sljedeća poglavlja: demokratski dijalog, pretpostavke za slobodne i fer izbore - primjena izbornog zakonodavstva, najčešće zloupotrebe u izbornom procesu sa identifikacijom stanja i nuđenjem mogućih rješenja, uloga državnih organa i organa lokalne samouprave u narednom periodu, pretpostavke za čin raspisivanja i održavanja izbora, kao i vremenski okvir trajanja demokratskog dijaloga. Značajno je napomenuti da su se svi predstavnici NVO sektora koji su komentarisali predloženi Plan, a kojima je inače veoma bliska navedena problematika, krajnje pozitivno odnijeli prema Planu Demokrata ocijenivši ga kao odličnu polaznu osnovu za početak dijaloga koji bi trebao rezultirati efikasnim i realnim rješenjima", istakao je Bečić.

On je dodao da Demokrate ne žele vlast bez izbora, već upravo suprotno.

"Naš cilj je puna primjena zakona, eliminisanje zloupotreba i nezakonitosti i stvaranje uslova za slobodne i fer izbore u 21.vijeku, u Crnoj Gori zemlji kandidatu za EU. Modaliteti i sredstva su različiti, ne moraju biti u koliziji, ali cilj mora biti ostvaren. Zato se niko ne može postavlajti ucjenjivački ili imperativno jer ni jedan politički subjekt nema 41-og poslanika u Skupštini Crne Gore. Evidentno je da su praktično predstavnici svih subjekata saopštili ono što je logično da proces mora imati ishodište u okviru institucija, odnosno Parlamenta, a potrebno je da kao što smo istakli proces pregovaranja i stvaranja pretpostavki za slobodne i fer izbore prati aktivno učešće Evropske unije u dijelu stručno, ekspertsko, tehničke pomoći kao faktora povjerenja u postignuta rješenja imajući u vidu da ne možemo vjerovati onima koji 18 mjeseci ne žele da poštuju set zakona koji je donio najviši zakonodavni dom Crne Gore upravo radi vraćanja povjerenja u izborni proces. Tako je Crna Gora danas jedina zemlja u Evropi koja ne bi mogla održati izbore, ako bi Skupština opštine, Glavnog grada i Prijestonice ili državni Parlament odlučio da skrati mandat i time omogući građanima ustavno pravo da biraju" kazao je Bečić.

Po njegovim riječima, odluka o raspisivanju izbora se ne može donijeti dok se: ne nabavi i stavi u funkciju oprema za elektronsku identifikaciju birača i pruže ubjedljive garancije da će projekat elektronske identifikacije birača biti u funkciji na svim biračkim mjestima u Crnoj Gori; ne nabavi i stavi u funkciju AFIS sistem; ne donesu podzakonska akta predviđena Zakonom o izboru odbornika i poslanika i pravila o radu biračkih odbora; ne obezbijede Zakonom propisani uslovi za vršenje nadzora nad vođenjem biračkog spiska od strane DIK-a, obavijeste birači o izvršenim promjenama u biračkom spisku i donesu odluke svih jedinica lokalne samouprave o određivanju naziva naselja, ulica, trgova i određivanju biračkih mjesta; ne stvore svi uslovi za rad Agencije za sprječavanje korupcije i ne izaberu kadrovska rješenja za koje učesnici političkog dogovora smatraju da ispunjava sve pretpostavke za stručno, profesionalno i nepristrasno obavljanje ove funkcije; ne postigne politički dogovor o ispunjenosti uslova za slobodne i fer izbore i donese poseban Zakon o kontroli ostvarivanja sloboda i prava građana na izborima u Crnoj Gori, koji će se održati u 2016. godini (Lex specialis); ne održe lokalni izbori bar u jednoj jedinici lokalne samouprave u kojoj inače slijede redovni lokalni izbori u 2016. godine, uz punu primjenu sada važećeg izbornog zakonodavstva, kao i otklone druge neprimjene zakona i zloupotrebe u izbornim procesima koje su definisane Planom Demokrata.

"Dakle, Plan Demokrata je potpuno jasan: Prvo, ukoliko ne dođe do pune implementacije izbornog zakonodavstva i eliminisanja zloupotreba Demokrate neće učestvovati na narednim parlamentarnim izborima i predložićemo da se rezultati takvih izbora čekaju ispred Skupštine Crne Gore zajedno sa građanima i antirežimskim društveno-političkim subjektima. Drugo, nužno je da Evropska unija pruži aktivnu, stručnu, eskpertsku i tehničku pomoć u procesu dijaloga i stvaranja uslova za slobodne i fer izbore, jer u suprotnom Demokrate neće učestvovati u pregovorima, imajući u vidu da predstavnicima vlasti ništa ne vjerujemo. Na kraju, pozivam sve političke subjekte da se, bez sujete, odrede prema predloženom Planu Demokrata, imajući u vidu da ni jedan drugi politički subjekt, osim Demokrata nema Plan za izlazak iz političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora", rekao je Bečić.

Bonus video: