Bečić: Krivokapiću, šta misliš o nestranačkoj vladi

Demokrate traže dijalog u Skupštini na koji bi bili pozvani predstavnici svih partija koji imaju poslanike
56 pregleda 0 komentar(a)
Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2015. 07:24h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić morao bi uskoro da se odredi prema zahtjevima Demokratske Crne Gore za političkim dijalogom, izjavio je predsjednik te partije Aleksa Bečić.

Podsjećajući da su Demokrate političkim partijama i civilnom sektoru ponudile plan za izlazak iz političke krize, Bečić je rekao da bi taj plan trebalo da bude polazna osnova za pregovore u parlamentu.

“Kako nijesmo čuli do sada bilo kakvu konkretnu primjedbu, očekujemo da se uskoro i predsjednik parlamenta odnese u pravcu onoga što definiše naš plan. Podsjećam da je u Planu predloženo da demokratski dijalog počne organizovanjem sastanka na koji bi bili pozvani predstavnici svih političkih subjekata koji imaju poslanike, dok je predlog za mjesto održavanja Skupština Crne Gore”, kazao je Bečić “Vijestima”.

Demokrate su prošle nedjelje predstavile plan kojim se, između ostalog, poziva na pregovore koji bi rezultirali formiranjem nestranačke vlade. Vladu bi vodili eksperti i nestranačke ličnosti, a kako je predloženo, ona bi pripremila uslove za održavanje demokratskih izbora. Pregovori bi bili organizovni uz pomoć EK.

Na pitanje da li bi se poziv Demokrata mogao tumačiti kao odgovor na Krivokapićevu najavu razgovora sa liderima političkih partija i predstavnicima civilnog sektora, Bečić je rekao da je njegov plan sveobuhvatan i temeljan dokument koji je, između ostalih, upućen i Krivokapiću. “Tako da se ne radi o namjeri vođenja pregovora na „dva kolosjeka“ već suprotno, konkretnom doprinosu da otpočne dijalog svih relevantnih društveno-političkih subjekata koji to žele”.

Bečić je istakao da su predstavnici NVO na sastanku sa njim i liderima Demosa i pokreta URA Miodragom Lekićem i Žarkom Rakčevićem ocijenili da je plan odlična polazna osnova za početak dijaloga. On je kazao da je ključni cilj sprečavanje izbornih zloupotreba, navodeći da su praktično predstavnici svih partija saopštili da proces mora imati ishodište u okviru institucija. Ističući da neće učestvovati na izborima ukoliko ne dođe do pune implementacije izbornog zakonodavstva, Bečić je upozorio da će rezultate takvih izbora “čekati sa građanima ispred parlamenta”.

“Nužno je da EU pruži aktivnu i tehničku pomoć u pregovorima, jer u suprotnom nećemo učestvovati u pregovorima, jer predstavnicima vlasti ništa ne vjerujemo”, rekao je on.

Bonus video: