RTCG čuva Amfilohija, a napada "Vijesti"

RTCG iskoristio izjavu Pećanina za napade na nezavisne medije iako je on napustio snimanje emisije "Okvir" jer mu nisu dali da govori o Amfilohiju
137 pregleda 31 komentar(a)
Senad Pećanin, Foto: RTCG
Senad Pećanin, Foto: RTCG
Ažurirano: 13.11.2015. 19:03h

Dan nakon što je Evropska komisija dala Crnoj Gori najgoru ocjenu za slobodu izražavanja i u jednoj od tri preporuke u Izvještaju o napretku navela da posebnu pažnju treba obratiti na osiguranje nezavisnosti urednika Javnog servisa, TVCG je pokušala da zaturi tragove, kritikujući nezavisne medije zbog izvještavanja sa protesta DF-a.

U preksinoćnjem prilogu na "Dnevniku 2" u kojem navode da je uoči protesta izvještavanje nezavisnih medija “ličilo na 90-te”, emitovana je izjava dugogodišnjeg sarajevskog novinara Senada Pećanina iz, u nedjelju snimljene, emisije "Okvir" koja je prekinuta zbog incidenta.

Snimanje "Okvira" u kome su učestvovali i Branko Vojičić, Andrej Nikolaidis i Stevan Koprivica je prekinuto kada je Pećanin, govoreći o protestima DF-a, navodno rekao da Amfilohiju "krv curi niz svaku dlaku" i "da ima iskustvo iz Bosne", kazao je izvor "Vijesti" iz RTCG-a.

Tada je navodno voditelj Zoran Leković rekao Pećaninu da na Javnom servisu ne može iznositi uvredljive stavove na račun ljudi koji nisu prisutni u studiju, iako su u istoj emisiji prozivali DF i nezavisne medije bez učešća predstavnika tih strana. Leković je Pećaninu rekao i da će dio o Amflohiju biti isječen prilikom montaže.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti", Pećanin je zbog toga burno reagovao rekavši da je riječ o “cenzuri” i napustio studio. Emisija sa tri preostala gosta je kasnije emitovana uživo i nju je vodio Andrija Nikolić.

Ipak, jedna od Pećaninovih izjava iz prvog dijela emisije "Okvir", tri dana kasnije iskorištena je za prilog novinarke Vesne Terić na Drugom dnevniku u kojem se navodi da su uoči protesta naslovnice domaće i dijela regionalne štampe “ispisivale istoriju koja se nije desila, ali su je neki silno željeli”.

Pećanin je, između ostalog, izjavio da je izvještavanje "Vijesti" i "Monitora" o događajima u Podgorici shvatio kao "kontinuitet onog novinarskog pisanja, po kojima su Dubrovčani sami palili gume, Sarajlile se samogranatirale".

Glavni urednik "Vijesti", Mihailo Jovović, izrazio je nadu da Pećanin nije bio upućen u izvještavanje 'Vijesti' sa i oko protesta.

“Možda je naivno povjerovao pogrešnim informacijama koje su mu moguće dali organizatori podmukle hajke koju danima protiv "Vijesti" vode Bebini puleni, uključujući i RTCG, a da nikoga iz "Vijesti" niti jednom nijesu zvali da pitaju šta mislimo o tome. Ako je g. Pećanin to ipak rekao znajući da su "Vijesti" profesionalno izvještavale i ovog puta, onda neka mu je srećna dnevnica koju je, nadam se, ipak dobio iako posao nije završio. Ni prvi, ni posljednji", rekao je Jovović.

"Sramno je što je to kazao, gostujući u kući koja je o Dubrovčanima i Sarajlijama onda izvještavala upravo onako kako je rekao".

Na pitanje da prokomentariše razloge za prekidanje emisije u kojoj je gostovao i naknadno emitovanje njegove izjave, Pećanin je kazao da ne želi da govori za "Vijesti".

Na pozive i SMS poruke "Vijesti", Leković nije odgovarao, dok je generalni direktor RTCG Rade Vojvodić kazao da nije upoznat sa incidentom tokom snimanja "Okvira".

On je pojasno da nije zadužen za uređivanje programa.

"To nije moj posao. Za to su nadležni urednici jer svako ima svoju odgovornost. Ja ne znam šta će se emitovati niti što će biti u Dnevniku”, kazao je Vojvodić, navodeći da urednički kolegijum mora da mu se obrati kako bi mogao da interveniše:

"Ako urednici utvrde da je došlo do kršenja pravila ili propusta, oni treba da mi se obrate, kako bih ja reagovao".

Bonus video: