"GRAĐANI CG ZASLUŽUJU BOLJU VLAST I BOLJI ŽIVOT"

Konatar pita Vladu: Je li vas sramota?

"Vrlo neodgovorno i nedomaćinski da vlast predlaže povećanje sopstvenih privilegija u momentu kada jepredloženi budžet za 2016. godinu u minusu 700 miliona eura. Sramota je da vlast traži više novca za svoje partijske vojnike, a građane želi da zaduži dodatnih 700 miliona eura", rekao je Konatar
26 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 13.11.2015. 11:09h

Koordinator za socijalnu politiku GP URA Miloš Konatar kazao je da sadašnja vlast u Crnoj Gori je kasta koja vodi računa samo o sopstvenim interesima i malom broju privilegovanih.

"Vlada je svojim Predlogom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim su predviđene nove privilegije za preko 800 državnih funkcionera, nastavila da se oglušuje se o potrebe radnika i siromašnih. Predlogom ne žele da poboljšaju položaj radnika u javnom sektoru, ali za sebe žele još novca i povlastica", kazao je Konatar.

On je dodao da je građanski pokret URA saglasan sa stavom Evropske komisije saopšten u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore da je izostala racionalizacija i depolitizacija javne uprave.

"Ali zato nisu izostale nove privilegije za više od 800 funkcionera, partijskih vojnika DPS-a i SDP-a. Postavljamo pitanje Vladi: Je li vas sramota da tražite još privilegija? Da li vam je malo što su vam plaćeni telefonski računi? Što vam plaćaju dnevnice za najčešće nepotrebna i skupa službena putovanja? Nije vam dovoljno što nezakonito koristite službene automobile u privatne svrhe? Koja je granica vaše nezasitosti, kada su privilegije u pitanju", pitao je Konatar.

Koordinator za socijalnu politiku GP URA kazao je da ova partija nema dilemu, građani Crne Gore zaslužuju bolju vlast i bolji život.

"Radnici u javnom sektoru, prosvjeti, zdravstvu, sudstvu zaslužuju veće plate. Svjedoci smo da Vlada po ko zna koji put pokušava da prevari svoje građane. Simboličnim povećanjem zarada od 5%, javnosti i radnicima se mažu oči, kako bi u zakonu prošao član Zakona po kojem funkcioneri 2 godine po prestanku funkcije imaju pravo da primaju nadoknadu u visini posljednje plate! Zaposlenima će plate ostati praktično na istom nivou, dok će se nekima sa više godina radnog staža i smanjiti zbog umanjenog koeficijenta za godine radnog staža", rekao je Konatar.

Konatar je kazao da je više nego čudno i neprimjereno da Vlada u posljednjoj godini svog mandata predlaže jedan ovakav zakon.

"Vrlo neodgovorno i nedomaćinski da vlast predlaže povećanje sopstvenih privilegija u momentu kada jepredloženi budžet za 2016. godinu u minusu 700 miliona eura. Sramota je da vlast traži više novca za svoje partijske vojnike, a građane želi da zaduži dodatnih 700 miliona eura", rekao je Konatar.

On je kazao da je vlast još jednom pokazala da je izgubila je realnu sliku o socijalnom stanju ove države i njenih građana.

"Kada treba omogućiti svakom djetetu u Crnoj Gori da prima dječji dodatak ili povećati socijalna davanja najugroženijima, kažu - nema novca. Ali zato novca ne fali za veće povlastice malog broja privilegovanih državnih funkcionera. Od vlasti se očekuje da radi na najbolji način, tako da se javni prihodi iskoriste za dobrobit građana, a ne za sticanje lične imovine i privilegija. Građanski pokret URA nudi jasnu alternativu postojećoj vlasti. URA je da počnemo da ulažemo u život svih građana u Crnoj Gori, a ne malog sloja privilegovanih. URA je za promjene", zaključio je Konatar.