CEDEM: Nakon protesta rasli DPS i DF

Pozitivan stav o protestima Demokratskog fronta ima 27,6 odsto građana, negativan 47 odsto, 25,4 odsto nema stav
0 komentar(a)
DF Protest, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
DF Protest, Branko Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.11.2015. 19:14h

Prema istraživanju CEDEM-a, sprovedenom u periodu od 30. oktobra do 7. novembra, među političkim partijama podrška je porasla Demokratskoj partiji socijalista (DPS), Demokratskom frontu (DF) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

DPS, prema tom istraživanju, podržava 45,1 odsto građana, DF 8,7 odsto, a SNP 9,1 odsto ispitanika.

Demos podržava 10,2 odsto, URA 4,2 odsto ispitanika, Demokratsku Crnu Goru 6,7 odsto birača.

SDP podržava 4,6 odsto birača, Pozitivnu, 1,8, partiju pristalica Ivana Brajovića 2,5, Bošnjačku stranku 3,3 odsto i Demokratsku uniju Albanaca 1,1 odsto.

Podrška DPS-u u odnosu na istraživanje iz jula porasla je za skoro tri odsto, a SNP-u za 0,6 odsto. U odnosu na istraživanje iz jula podrška je porasla i Demokratskom frontu (DF) za skoto tri odsto i taj savez podržava 8,7 odsto građana.

Izvršni direktor CEDEM-a, Nenad Koprivica ukazao je da je istraživanje urađeno neposredno nakon protesta u organizaciji DF-a, što se odrazilo i na stavove ispitanika u ključnim društveno-političkim procesima u Crnoj Gori.

Koprivica je istakao da će se rezultati promijeniti nakon konsolidacije političke scene.

„Imamo rast podrške DPS-a sa 42,7 na 45,1 odsto, imamo i rast DF-a sa 5,8 na 8,7 odsto i SNP-a 8,5 na 9,1“, precizirao je Koprivica.

On je naveo da je dio opozicije koji nije učestvovao u protestima zabilježio pad povjerenja - Demokrate sa 9,2 na 6,7, Demos sa 14,4 na 10,2, Građanski pokret URA sa 5,5 na 4,2, i Socijaldemokratska partija (SDP) sa 5,2 na 4,6.

Koprivica je ukazao da je evidentan pad povjernja u političke partije - sa 34,6 na 25, odsto, što, kako je naveo, govori da su građani identifikovali političke partije kao ključne aktere koji su izazvali političku nestabilnost.

Članstvo Crne Gore u NATO podržava 50,2 odsto ispitanika, dok je protiv 49,8 odsto.

Koprivica je kazao da bi na pitanje - ukoliko bi glasali na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO – na referendum izašlo 72,7 odsto građana.

Rezultati su, naveo je, pokazali da je 36,5 odsto građana za ulazak Crne Gore u NATO, 36,2 je protiv, a 27,3 odsto građana ne bi glasalo na eventualnom referendumu.

Koprivica smatra da je izlaznost od 72,7 odsto prilično visoka.

„Indikativno je napomenuti da je prvi put, po CEDEM-ovim rezultatima istraživanja javnog mnjenja od decembra 2011. godine, veći broj pristalica nego protivnika integracija Crne Gore u NATO“, kazao je Koprivica, navodeći da se od marta 2013. godine bilježi pad protivnika.

On je pojasnio da se, u odnosu na opredijeljene ispitanike, oni koji bi izašli i glasali na referendumu, vidi blaga prednost onih koji su za ulazak u NATO - 50,2 odsto, a protiv je 49, 8 odsto građana.

Na pitanje da li vjeruju da li će Crna Gora postati članica NATO, 51 odsto građana smatra da će Crna Gora sigurno biti članica Alijanse, 15 smatra da neće, a 34 ne može da procijeni.

Upitani da li vjeruju će Crna Gora u decembru dobiti poziv za učlanjenje, 41,4 odsto građana smatra da hoće, 20,5 smatra da neće, a 38,1 odsto ne može da ocijeni.

„Ovi rezultati pokazuju da je intenzivna kamapanja dala određene rezultate, ali i i izjave podrške od ključnih međunarodnih adresa su imale uticaj na racionalno promišljanje građna“, ocijenio je Koprivica.

Pozitivan stav o protestima Demokratskog fronta ima 27,6 odsto građana, negativan 47 odsto, 25,4 odsto nema stav.

Da su protesti bili uspješni smatra 15 odsto građana, 53,5 odsto smatra da nisu uspješni, dok 29,5 odsto ispitanika ne može da procijeni.

Istraživanje je pokazalo da se prosječne ocjene za političare nijesu znatno promijenile u odnosu na julsko CEDEM-ovo istraživanje.

Najbolje ocijenjeni političar, sa prosječnom ocjenom od 3,15 je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Na drugom mjestu je premijer Milo Đukanović sa prosječnom ocjenom 2,92, dok je na trećem lider Demokrata Aleksa Bečić (2,56).

„Predsjednik države Filip Vujanović uživa najveće povjerenje građana, slijedi premijer Milo Đukanović. Interesanto je da lider Demokrata, Aleksa Bečić, ima stabilan trend podrške – i dalje uživa najveće povjerenje u odnosu na opozicione lidere“, kazao je Koprivica.

On je dodao da su na dnu ljestvice Andrija Mandić i Nebojša Medojević, kao lideri DF-a koji su organiziovali proteste.

Najlošije ocijenjeni političar je predsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu), Miodrag Vlahović (1,91).

Prema istraživanjju CEDEM-a 63,7% građana smatra da Crna Gora treba da postane članica Evropske unije (EU). Protiv je 19,7 odsto, dok 16,6 % građana nema određeno mišljenje.

U odnosu na julsko istraživanje broj građana koji podržavaju proces evropskih integracija porastao je za 0,4 odsto.

Koprivica je kazao da su na pitanje da li je Crna Gore krenula pravim putem ili pogrešnim. 34,8 odsto građana smatra da je Crna Gora krenula pravim putem, 34,7 odsto građana smatra da je krenula pogrešnim.

"Što govori da je javno mnjenje podijeljeno po ovom pitanju, što možemo dijelom tumačiti kao refleksiju protesta“, kazao je Koprivica.

On je dodao da građani najviše povjerenja imaju u obrazovni i zdravstveni sistem.

„To tumačimo time što ispitanicii imaju senzibilan odnos prema tim kategorijama, jer ih smatraju tradicionalnim vrijednostima“, pojasnio je Koprivica.

On je dodao da je u odnosu na julsko istraživanje došlo do pada povjerenja u institucije. "To je posljedica protesta, jer u uslovima političke nestabilnosti građani gube povjerenje u institucije".

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 1.033 ispitanika, u 16 opština.

Bonus video: