Strijepili da Rusi gasom ne potruju mornare u Baru

To je juče objavio britanski dnevnik “The Telegraph“, pozivajući se klasifikovane dokumente tamošnjeg Ministarstva odbrane
256 pregleda 63 komentar(a)
Razarač "Duncan“ D-37, Foto: Ministarstvo odbrane Velike Britanije
Razarač "Duncan“ D-37, Foto: Ministarstvo odbrane Velike Britanije
Ažurirano: 26.11.2018. 06:36h

Velika Britanija strijepila je da bi njeni vojnici u Crnoj Gori u martu ove godine mogli da budu meta napada ruskih agenata nervnim gasom novičok.

To je juče objavio britanski dnevnik “The Telegraph“, pozivajući se klasifikovane dokumente tamošnjeg Ministarstva odbrane.

Prema tvrdnjama britanskih vlasti, ruki agenti su 4. marta su u Salisberiju nervnim otrovom novičok otrovali nekadašnjeg pripadnika ruskih obavještajnih službi Sergeja Skripalja koji je, kao dupli agent, radio za Britance i njegovu kćerku Juliju. Dvadesetak dana kasnije, u trodnevnu posjetu luci Bar, uplovio je razarač Kraljevske mornarice HMS “Duncan“ D-37, zajedno sa šanskom fregatom SPS “Vistoria“ F-82. Ta dva broda bila su tada dio Stalne NATO pomorske grupe u Mediteranu, a “Duncan“ je bio komandno plovilo.

Ratni brodovi NATO od ulaska Crne Gore u Alijansu prije godinu dana, znatno češće nego ranije uplovljavaju u Bar gdje obično provode po više dana dok se njihove posade odmaraju i pripemaju za zadatke.

Takav slučaj bio je od 23. do 26.marta sa “Duncanom“, čija je posada dobila priliku da tri dana odmori u Baru, izlazeći sa broda na obalu, zabavljajući se po lokalima i posjećujući barske turističke atrakcije.

“U SMS-u koja je tokom trodnevnog boravka ‘Duncana’ u Baru poslata svima od 280 članova posade razarača pisalo je: Vojni ataše je obavijestio komandu broda da je crnogorskim vlastima skrenuta pažnja na (cenzurisano) grupu koja će biti u ovoj oblasti večeras. Stoga svi članovi posade koji su dobili izlazak u grad, moraju da se vrate na brod najkasnije do 18 sati“, objavio je “The Telegraph“.

Iz PR službe britanskog Ministarstva odbrane potvrdili su tom listu da je tokom boravka razarača u Crnoj Gori posada upozorena na mogući napad ruskih agenata, istakavši da se “bezbjedonosni savjeti i preporuke svim jedinicama britanske vojske koje se nalaze po svijetu, baziraju na lokalnim procjenjama prijetnji i široj geo-političkoj situaciji“.

Britanski list naglašava da niti jedan drugi britanii ratni brod osim “Duncana“ nije dobio slično bezbjedonosno upozorenje. Ipak, trodnevni boravak tog broda i njegove posade u Baru krajem marta protekao je u najbolje redu i bez ikakvog incidenta.

Neposredno prije dolaska u crnogorsku luku, “Duncan“ je predvodio grupu od šest NATO razarača i fregata koja je operisala u Crnom moru, a gdje ih je, prema navodima “The Telegrapha“, tada “izazvala“ ruska vojska. Kada su ratni brodovi Alijanse bili u međunarodnim vodama u blizini Krima, 17 ruskih borbenih aviona nadletjelo je NATO plovni sastav na maloj visini, ali brodovi nisu promijenili kurds plovidbe.

“Duncan“ je razarač čija je primarna misija pritivvazduhoplovna obrana i zaštita plovnih sastava od napada aviona i raketa.

Sofisticirani ratni brod od 8.500 tona jedan je od najmodernijih u svijetu, a opremljen je “Sampson EASA“ radarom sposobnim da na daljini od 150 milja otkrije i prati cilj veličine teniske loptice koji se kreće brzinom tri puta većom od brzine zvuka.

Sve što leti oko njega, “Duncan“ i pet drugih njegovih brodova blizanaca koliko Kraljevska mornarica trenutno ima razarača Tipa 45, može srušiti naprednim raketnim PVO sustemom “Sea Viper“, čije rakete imaju domet do 120 kilometara.

Samo dvadesetak dana nakon to je napustio Bar, “Duncan“ je 14. aprila učestvovao u združenoj američko-britansko-fancuskoj akciji protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

Bonus video: