Ambasadori pohvalili ostvareni napredak u svim oblastima

Članovi Pregovaračke grupe su predstavili ocjene Evropske komisije u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Zapošljavanje i socijalna politika, Saobraćaj, Energetika, Trans- evropske mreže i Životna sredina
5 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2015. 19:14h

Predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori pohvalili su ostvareni napredak u svim oblastima i saopštili da očekuju da će država nastaviti sa dobrim rezultatima.

Danas je, u organizaciji Kancelarije glavnog pregovarača i Zadužbine Konrad Adenauer, održan brifing sa predstavnicima diplomatskog kora, povodom predstavljanja Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore u 2015. godini.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović je, kako je saopšteno iz Ministrstva vanjskih poslova i evropskih integracija, predstavio nalaze Izvještaja, „ukazujući da on notifikuje ostvareni napredak u svim oblastima, ali i ukazuje na izazove i pruža smjernice u svim poglavljima u pravcu daljeg kvalitetnog planiranja i sprovođenja aktivnosti i mjera iz pregovaračkog procesa“.

„Pejović je istakao da dvije trećine poglavlja bilježi stalni napredak, kao i da su napori koje je Crna Gora uložila u poglavljima 23 i 24 dali dobre rezultate što je prepoznato od strane Evropske komisije. On je naglasio da je će preporuke Evropske komisije biti pažljivo analizirane i poslužiti za dinamiziranje reformi u pojedinim pregovaračkim oblastima“, kaže se u saopštenju.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavili ocjene Evropske komisije u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Zapošljavanje i socijalna politika, Saobraćaj, Energetika, Trans- evropske mreže i Životna sredina.

„Predstavnici diplomatskog kora su pohvalili ostvareni napredak u svim oblastima i iznijeli očekivanje da će Crna Gora nastaviti da raduje dobrim rezultatima i bude primjer u regionu u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) “, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici diplomatskog kora prenijeli su nastavak podrške država članica i međunarodnih organizacija u pravcu nastavka ostvarenja mjerljivih rezulta i dobre dinamike napredovanja prema članstvu u EU.

Brifing s ambasadorima je organizovan u okviru projekta koji sprovode Ministarstvo i Fondacija Konrad Adenauer, a njegov cilj je informisanje različitih ciljnih grupa o procesu pristupanja Crne Gore EU.

Bonus video: