Rudović: Preporuke EK poklapaju se sa zahtjevima URA

Rudović je kazao da je Građanski pokret URA ohrabren izvještajem EK o Crnoj Gori jer se izričit zahtjev EU da se u potpunosti primijeni izborno zakonodavstvo i birački spisak ažurira u potpunosti poklapa sa njihovim zahtjevima
51 pregleda 34 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2015. 15:45h

Crna Gora mora što prije da dobije legitiminu odgovornu, evropsku vlast koja ne simulira reforme, nego ih istinski sprovodi, kazao je član Koordinacionog odbora URA Neđeljko Rudović.

"Duboka ekonomsko-socijalna i političko-bezbjedonosna kriza u zemlji rješava se na izborima, a preduslov da se oni održe je stvaranje ambijenta da građani glasaju oslobođeni pritisaka i ucjena, da prestane kupovina ljudskih duša", rekao je Rudović.

Rudović je kazao da je Građanski pokret URA ohrabren izvještajem EK o Crnoj Gori jer se izričit zahtjev EU da se u potpunosti primijeni izborno zakonodavstvo i birački spisak ažurira u potpunosti poklapa sa njihovim zahtjevima.

"To je prvi zadatak koji će sadašnja vlast biti u obavezi da učini, osim ako joj nije cilj dalje usložnjavanje krize i sračunata opstrukcija mirne tranzicije vlasti. Sljedeći je dogovor o ukupnom ambijentu za izjašnjavanje građana jer ono nema smisla ako DPS i dalje koristi pozicije vlasti i novac svih građana Crne Gore da zadrži vlast prevarno, kupovinom glasova, obećavajući kredite, navodnu socijalnu pomoć, motokultivatore, košnice, brašno i zaposlenje. URA je, sa partnerima iz progresivnog dijela opozicije, nedvosmilena da na takvim lažnim izborima neće učestvovati, tako da nas raduje što je i EK ukazala da istraga nije rasvijetlila aferu Snimak i da su njeni kreatori ostali nekažnjeni. Oni su i dalje na istim ili još većim funkcijama, osuđeno je za kupovinu ličnih karata samo petoro aktivista DPS, što slikovito pokazuje koliko je DPS iskrena i koliko joj je stalo da Crna Gora dobije vlast koja zaista odražava raspoloženje građana. Nadajući se da i u rukovodstvu DPS-u ima razumnih ljudi koji nijesu spremni da žrtvuju Crnu Goru da bi neki od njihovih kolega sa svojim ortacima nastavili da isisavaju društveno bogatstvo i rasprodaju našu zemlju, Građanski pokret URA spreman je za pregovore o uslovima za organizovanje fer i slobodnih izbora. Izvještaj EK, u kojem je istaknuto i da nije bilo napretka kada su u pitanju sloboda izražavanja i obračun sa visokom korupcijom, te da će brzina pristupanja zavisiti od ispunjavanja svih ovih zadataka i primjene izbornih pravila, daje nam za pravo da insistiramo na dosljednom poštovanju preporuka EK i njenim dobrim uslugama u nastupajućim pregovorima", zaključio je Rudović.

Bonus video: