Lukšić: Crna Gora čvrsto na putu ka članstvu u EU

Kako je rekao, Izvještaj ne samo da potvrđuje da je Crna Gora puno uradila na planu stvaranja uslova za kvalitetan pregovarački proces, već se i potvrđuje kao zemlja koja predvodi proces evropskih integracija u regionu
117 pregleda 0 komentar(a)
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Mitja Drobnič, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.11.2015. 15:28h

Izvještaj o napretku potvrđuje da je Crna Gora čvrsto na putu budućeg članstva u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić, dodajući da u ocjenama dominira umjereni napredak.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, uručio je danas Lukšiću ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Lukšić je novinarima u Vili Gorica kazao da izvještaj predstavlja realan prikaz stanja stvari.

„Svjesni smo da u narednom periodu treba puno napora uložiti i u smislu primjene zakonodavstva, ali i u stvaranje uslova da javne usluge koje naše institucije proizvode zaista budu kvalitetno ocijenjene od građana, jer jedino tada možemo očekivati da smo ispunili ono što se od nas očekuje“, naveo je Lukšić.

Prema njegovim riječima, umjerena, djelimična pripremljenost dominira analizom najvećeg broja poglavlja.

„Očigledno je da smo vrlo čvrsto na putu budućeg članstva u EU, i ovaj Izvještaj to potvrđuje, ali isto tako veoma korisno osvjetljava u kom pravcu bi dalje trebalo usmjeriti naše napore“, kazao je Lukšić.

Kako je rekao, Izvještaj ne samo da potvrđuje da je Crna Gora puno uradila na planu stvaranja uslova za kvalitetan pregovarački proces, već se i potvrđuje kao zemlja koja predvodi proces evropskih integracija u regionu.

„I koja može, u tom smislu, i drugim zemljama, susjedima, pomoći razmjenom iskustva i do sada akumuliranog znanja“, dodao je Lukšić.

Drobnič je kazao da je najznačajnija ocjena u ovogodišnjem Izvještaju to da je Crna Gora napravila još jedan korak dalje u pravcu ispunjavanja kriterijuma za punopravno članstvo u EU.

„To je najbolja polazna tačka za sljedeće razdoblje, koje će biti pod uticajem preporuka iz Izvještaja“, rekao je Drobnič.

On je kazao da je predaja Izvještaja o napretku najvažniji događaj u odnosima između Crne Gore i EU, jer predstavlja završetak jednogosišnjeg i početak novog ciklusa.

Izvještaj, kako je naveo, nije značajan samo za Crnu Goru kao kandidata, nego i za članice EU.

„Jer predstavlja sliku dokle je stigla realizacija politike proširenja“, dodao je Drobnič.

Cdu: Izvještaj Evropske komisije objektivan i korektan

Crnogorska demokratska unija (Cdu) pozdravila je ocjene i preporuke iz Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, navodeći da smatraju da je to objektivna, korektna i dobronamjerna poruka državi.

Potpredsjednik Cdu, Neven Staničić, rekao je da evropski partneri, kao i do sada, prepoznaju i interpretiraju i pozitivne strane crnogorskog napretka u procesu evropskih integracija, ali i ukazuju na nedostatke, nedorečenosti i probleme koji postoje u tom procesu.

“Smatramo da je Izvještaj objektivna, korektna i dobronamjerna poruka našoj zemlji", ocijenio je Staničić.

Prema njegovim riječima, Izvještaj dolazi u važnom trenutku za Crnu Goru, uoči ministarskog savjeta NATO.

“Njegov sadržaj i ocjene će biti značajna preporuka saveznicama u Alijansi da upute poziv Crnoj Gori. Posebna vrijednost i važnost ovog godišnjeg izvještaja o napretku leži i u činjenici da evropski partneri prepoznaju važnost da se politički proces zadrži u legitimnim crnogorskim institucijama, kao i to da je najvažniji zadatak političkih struktura da pripreme parlamentarne izbore uz primjenu novog zakonodavstva”, rekao je Staničić.

Oba ta stava, dodao je, potvrđuju i stavove Cdu o potrebi mirnog i demokratskog konstituisanja nove vlasti u Crnoj Gori.

“Cdu i ovim povodom potvrđuje stav da su, poslije dobijanja poziva za NATO, potrebni razumijevanje i saradnja svih crnogorskih demokratskih i građanskih snaga, kako bi bila donijeta odluka o pristupanju Crne Gore Alijansi, ali i kako bi bila formirana nova reformska vlast, na široj političkoj osnovi, koja će nastaviti naš napredak na putu evro-atlanskih integracija”, rekao je Staničić.

On je poručio da Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole.

Bonus video: