Popović zaradio opomenu, Kneževića slao u ludnicu

Poslanici su juče završili raspravu o Predlogu strategije nacionalne bezbjednosti
233 pregleda 15 komentar(a)
milan knežević, Foto: Screenshot (Youtube)
milan knežević, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 27.11.2018. 08:23h

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je juče da bi u Predlogu strategije nacionalne bezbjednosti trebalo značajniju pažnju posvetiti Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), izražavajući sumnju da je osam miliona eura dovoljno za budžet.

“Zbog tadašnje ANB je 1988-89. u poznatoj Antibirokratskoj revoluciji, pala Crna Gora, ne formalno, ali da - suštinski. To je drugi put poslije 1918. da je pala zbog, u najvećoj mjeri, neodgovornog odnosa tadašnje Udbe, današnjeg ANB-a”, kazao je Popović.

Poslanici su juče završili raspravu o Predlogu strategije nacionalne bezbjednosti. Ministar odbrane Predrag Bošković je u petak, kada je rasprava počela, kazao da Strategija daje osnovna opredjeljenja nacionalne bezbjednosne politike, definiše bezbjednosne interese i ciljeve,okruženje, rizike i prijetnje, kao i reagovanje države u tim situacijama. Kazao je da predstavlja krovni dokument države, usaglašen sa NATO standardima.

Predrag Bulatović (DF) je ocijenio da je 1988. godine masovno nezadovoljstvo građana i izbijanje AB revolucije izazvala politika komunističkog rukovodstva, koja se danas glorifikuje: “Kada vodite pogrešnu politiku, nema te vojske i te Udbe koja može da sačuva politiku...”.

On je optužio vlast da je “podanik Amerike”, dok je poslanik DPS-a Obrad Mišo Stanišić uzvratio kako je Bulatovići i DF-u “druga država matična” i da oni ne mogu govoriti o nečijem vazalnom odnosu.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da je članstvo Crne Gore u NATO-u predvorje članstva u EU. “I Strategiju vidim kao prilog želji održive bezbjednosti i stabilnosti države”.

Tema na dnevnom redu ponovo je otvorila priče o navodnim pretenzijama Albanije na dijelove Crne Gore, zastavama koje se vijore u Rožajama, “državnom udaru”...

Nakon premijerskog sata, parlament će danas razmatrati završni račun bužeta za ovu godinu.

Popović zaradio opomenu, Kneževića slao u ludnicu

“Je li vi hoćete zakonom sve da zabranite? Hoćete da nas natjerate da slušamo fašističku himnu, hoćete da nas natjerate da ne smijemo da proslavljamo stogodišnjicu ujedinjenja sa Srbijom, hoćete da nas natjerate da govorimo crnogorskim jezikom... Hoćete da nas tjerate po sudovima i Tužilaštvu ako sve ovo ne prihvatimo”, pitao je Milan Knežević.

Na to je Andrija Popović ocijenio da čovjeka koji je iznio toliko uvreda kada su u pitanju državni simboli “treba u ludnicu povesti, a ne pustiti ga da govori”. Zbog tog stava, potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu izrekao je Popoviću opomenu, a on se nakon pauze izvinio Kneževiću.

Bonus video: