Rakčević, Lekić i Bečić sa NVO: CG nema uslova za održavanje fer izbora

Bečić je kazao da ne treba zanemariti da nijedan subjekat nema 41 poslanika i da se niko ne može postavljati imperativno i ucjenivački
100 pregleda 126 komentar(a)
Lekić, Rakčević, Bečić, NVO, Foto: Savo Prelević
Lekić, Rakčević, Bečić, NVO, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2015. 17:51h

Izborno zakonodavstvo se ne primjenjuje i u Crnoj Gori nema uslova za održavanje fer izbora, zaključeno je na sastanku sastanku lidera Ujedinjene reformske akcije (URA), Demosa i Demokratske Crne Gore Žarka Rakčevića, Miodraga Lekića i Alekse Bečića sa predstavnicima nevladinog sketora.

Lekić je nakon sastanka rekao da je Crna Gora u dubokoj krizi i da treba svakodnevno voditi dijalog, okupljati snage civilnog sektora i svih angažovanih u društvu kako bi doveli do rješenja problema.

"Konkretno smatramo da je posebno kritična situacija u doemnu izbornog ne samo zakonodavstva već i uslova, tu se strahovito kasni i vlada ima ogromnu odgovornsot, tako da je gro razgovora bio posvećen izbornoj oblasti" rekao je Lekić. On je dodao da tri partije poštuju autonomnost NVO sektora i da se na sastanku nije ulazilo u oblike zajedničkog rada, kao i da će se dijalog sa civilnim sektorom nastaviti. "Bio je to koristan dijalog, razmijenjena su iskustva, podaci i mi ćemo u sledećem periodu kroz adekvatne zajedničke forme koje ne ugrožavaju ničiju autonomnost nastaviti da sarađujemo", rekao je lider Demosa.

Rakčević je novinarima rekao da su na sastanku bile organizacije koje su u proteklim godinama dale ogroman doprinos demokratizaciji crnogorskog društva

Rakčević je novinarima rekao da su na sastanku bile organizacije koje su u proteklim godinama dale ogroman doprinos demokratizaciji crnogorskog društva.

"I mi kao tri politička subjekta želimo da damo doprinos uvezivanju tih "ostrva slobode", ne bi li slobodni i fer izbori zaista postali, ne svojina URA, Demosa, Demokrata, nijedne NVO, ne vlasti, nego čitavog društva. Želimo dati doprinos stvaranju infrastrukture za fer izbore, i danas je napravljen značajan korak u tom dijalogu, pred onaj dijalog i one obaveze na stvaranju društvenog konsenzusa koji tek slijedi. Razgovarali partnerski, otvoreno, kao što ćemo razgovarati sa drugim političkim subjektima i opozicije i vlasti, kao što ćemo razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice kako bi Crna Gora dobila demokratsku infrastrukturu za prve slobodne i fer izbore", rekao je Rakčević.

On je dodao da je na sastanku konstatovano da se uopšte ne primjenjuje postojeće izborno zakonodavstvo, kao i da nisu spremni podzakonski akti, "To je dijagnoza. U narednom periodu i sa njima i sa drugima ćemo raditi na tom društvenom konsenzusu. Postoji saglasnost da razgovaramo sa drugim subjektima u društvu, kao sa sindikatima, a vjerujem da će onda uslijediti pretpostavke da razgovaramo i sa dijelom opozicije i sa kolegama iz vlasti. Ono što postoji kao konsenzus ova tri politička subjekta je da ova vlada, tehnička, kako sami sebe prepoznaju, nema demokratski kapacitet jer njihova činjenja na proteklim izborima u kontinuitetu je ne preporučuju kao garant za sprovođenje mirnih i fer izbora", kazao je lider URA.

Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da je današnji sastanak pokazao da je dijalog društveno-političkih subjekata nije samo poželjan, već i prijeko potreban za izlazak iz duboke političke krize. "Čuli smo od nevladinih organizacija kojima je u fokusu djelovanja i praćenje izbornog procesa, zaista kvalitetne analize i identifikacije zloupotreba i nuđenje rješenja kako bismo ušli u proces sprovođenja fer i slobodnih izbora. Frapantni su podaci koji govore da 18 mejseci nakon što su usvojeni zakoni koji su trebali da vrate povjerenje u izborni proces, najveći dio i to dominantno, tih zakonskih rješenja nije sproveden. Da danas neka jedinica lokalne samouprave ili državne parlament sebi skrate mandat u Crnoj Gori ne mogu biti održani izbori", rekao je Bečić.

Upitani da li će nakon sastanaka sa civilnim sektorom biti konkretne inicijative koja će se uputiti parlamentu, Bečić je rekao da će ta dijalog imati svoj produkt i epilog u okviru isnsitucija sitstema. Lekić je dodao da će te tri partije spriječto simuliranje razgovora u parlamentu ili drugdje ukoliko ne bude fleksibilnosti da učestvuju svi relevantni faktori. "Ukoliko ova fer ponuda ne bude prihvaćena onda ćemo razmisliti i o drugim formama političkog djelovanja" rekao je Lekić.

Bečić je kazao i da ne treba zanemariti da nijedan subjekat nema 41 poslanika i da se niko ne može postavljati imperativno i ucjenivački.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović je rekla da je rijeme je da se počn da razgovor o problemima sa izbornim zakonodavstvom.

"Od tri zakona, sva tri su mrtvo slovo na papiru. Uveliko se najavljuju izbori, ne zna se oće li biti na zimu ili na proljeće i tako dalje, a dlozaimo u situaciju da nemamo osnove uslove za izbore. Nemamo Zakon o biračkom spisku u potpunosti sproveden zato što se isključivo novoupisani ljudi kojima se mijanju podaci upisuju po novom sistemu, dakle 90 odsto biračkog spiska nije očišćeno. Nemamo elektronsku identifikaciju i doći ćemo u situaciju da taj novi sistem testiramo na sami dan izbora. Veliko je pitanje Zakona o finansiranju partija koji je u velikoj mjeri obesmišljen činjenicom da je na čelo Agencije za sprječavanje korupcije koja treba da se bavi njihovim sprovođenjem imamo jednog penzionera, bivšeg policajca koji se na svom radnom mjestu nije bavio korupcijom a sada treba da se bavi političkom korupcijom koja neke strukture održava na vlasti", rekla je Ćalović.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je osnovni je zaključak da se dijalog nastavi.

"Da razgovaramo o problemima, da zajednički rješavamo probleme. Drugi zaključak je bio da vidimo kako da sa ovim i drugim zainteresovanim subjektima dođemo do izbora koji će biti prihvatljivi za sve i sprovedeni po važećim zakonima i demokratskim standardima", rekao je Koprivica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 12 nevladinih organizacija: CDT, MANS, CEMI, CGO, Građanska alijansa, Institut alternativa, CRNVO, HRA, LGBT Forum Progres, Udruženje mladih sa hendikepom, udruženja "Građanski".

Bonus video: