Brkić: Pozicioniranje Crne Gore pod kišobran NATO-a je veoma važno za stabilnost regiona

Državni sekretar Bojan Šarkić sastao se danas sa delegacijom Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine, koju je predvodio Brkić
51 pregleda 2 komentar(a)
Josip Brkić, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Josip Brkić, Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.11.2015. 17:48h

Poruke u vezi sa dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO, upućene Crnoj Gori u posljednjem periodu, veoma su ohrabrujuće i ukazuju na realan optimizam u susret decembarskom sastanku ministara NATO-a, kazao je potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić.

On se danas u Podgorici sastao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), Josipom Brkićem.

Lukšić je ocijenio da bilateralni odnosi Crne Gore i BiH konstantno dobijaju na kvalitetu i sadržaju i razvijaju se kroz sve konkretnije oblike i forme djelovanja.

On je kazao da su poruke u posljednjem periodu upućene Crnoj Gori u vezi sa dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO veoma ohrabrujuće i da ukazuju na realan optimizam u susret decembarskom sastanku ministara NATO-a.

„Lukšić je istakao da zajednički regionalni kontekst, kao i saradnja na planu evropskih integracija učvršćuju međusobne veze i izrazionadu da će BiH napredovati na putu ka EU, te ponovio spremnost za prenošenje iskustva i znanja u ovoj oblasti“, kaže se u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

On je ponovio interes za što skorijim potpisivanjem niza sporazuma koji su u proceduri, što bi doprinijelo dodatnom unapređenju odnosa dvije države.

Brkić je pohvalio dobre međudržavne odnose, navodeći da se nada da će Crna Gora početkom decembra dobiti poziv za članstvo u NATO, čime bi se doprinijelo bezbijednosti cijelog regiona.

„Pozicioniranje Crne Gore pod kišobran NATO-a je veoma važno za stabilnost i bezbjednost kako nje same, tako i za cjelokupan region kojem pripada i naša država“, istakao je Brkić.

On je Lukšića upoznao sa sprovedenim reformama, ostvarenim rezultatima i budućim aktivnostima BiH na putu dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i pohvalio zajedničke projekte dvije države i u tom kontekstu podsjetio na nedavnopotpisanUgovoro državnoj granici između Crne Gore i BiH.

Prijem Crne Gore u NATO je i interes BiH

Prijem Crne Gore u NATO interes je i Bosne i Hercegovine (BiH) jer je riječ o procesu koji bi ojačao sigurnost cijelog regiona, ocijenio je šef Komisije BiH za NATO integracije, Josip Brkić.

Državni sekretar Bojan Šarkić sastao se danas sa delegacijom Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine, koju je predvodio Brkić.

Brkić je poručio da BiH podržava Crnu Goru u strateškom cilju da postane dio porodice zemalja članica NATO-a i izrazio uvjerenje da će početkom decembra dobiti zvanični poziv za članstvo u Alijansi.

On je kazao da je Crna Gora važan regionalni partner i lider u evroatlanstkim integracijama.

“Što je više integracija na prostoru Zapadog Balkana, taj je prostor stabilniji i mirniji. BiH budno prati što se dešava u susjedstvu, za njenu bezbjednost je značajno da bude okružena zemljama – članicama NATO-a”, kazao je Brkić.

Šarkić je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo rezultatima i reformama Crne Gore u procesu evroatlanstkih integracija, navodeći da je uvjeren da će joj početkom decembra biti upućen poziv za članstvo u Alijansi.

Bonus video: