DPS, SDP, Pozitivna i BS za skidanje imuniteta funkcionerima Fronta

Više državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu 24. oktobra ispred zgrade parlamenta. Osnovno državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Milanu Kneževiću zbog sumnji da je napao službeno lice tokom protesta u Podgorici
95 pregleda 189 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2015. 20:32h

Administrativni odbor preporučio je Skupštini Crne Gore da se skine imunitet poslanicima Demokratskog fronta i time omogući Tužilaštvu njihovo krivično gonjene.

Više državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću zbog sumnje da su pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja na protestu 24. oktobra ispred zgrade parlamenta. Osnovno državno tužilaštvo traži skidanje imuniteta Milanu Kneževiću zbog sumnji da je napao službeno lice tokom protesta u Podgorici.

Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Pozitivna Crna Gora i Bošnjačka stranka na Administrativnom odboru glasale su za skidanje imuniteta Mandiću, Radunovići i Kneževiću.

Sjednici Administrativnog odbora nijesu prisustvovali članovi Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratskog fronta.

Članica Administrativnog odbora iz SNP-a Danka Marković rekla je da oni nijesu htjeli da daju legitimitet skidanju imuniteta opozicionim poslanicima, jer smatraju da je to politička odluka koja nije zasnovana na dokazima tužilaštva.

"SNP je glasao za VDT Ivicu Stankovića kako bi doprinijelo funkcionisanju krovnih institucija sistema i podržalo borbu protiv korupcije organizovanog kriminala. Iznenađeni smo zahtjevom za skidanje imuniteta predsjednicima parlamentarnih stranaka opozicije,"rekla je ona "VIjestima".

Marković je zamjerila tužilaštvu što prethodno nije utvridilo činjenice ko su lica sa kapuljačama koja su 24. oktobra, kako navodi, sinhronizovano napala policiju.

"SNP smatra da je DF koristio Ustavom garantovan prava izrazi nezadovoljstvo zbog ignorisanja režima da obezbjedi fer i demokratske izbore kao jedan od osnovnih zahtjeva protesta, na kome su bili i građani nezadovoljni ne samo izborima već i sirmoaštvom", rekla je.

Poslanica smatra da se iz materijala koje je Tužilaštvo dostavilo Skupštini ne može vidjeti da oni imaju bilo kakve dokaze protiv poslanika.

"Nema dokaza za krivično djelo za koje postoji osnov sumnje a kamoli osnovana sumnja da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju ne teret i zbog čega bi trebalo omogućiti njihovo krivično gonjenje", rekla je Marković.

Sjednici je prisustvovala Jelisava Kalezić, ali kao zainteresovana.

Tužilaštvo je 30. oktobra podnijelo zahtjev za skidanje imuniteta trojici poslanika, nakon čega je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić tražio dodatno obrazloženje kako bi poslanici imali više elemenata za donošenje odluke.

Poslanici Fronta ranije su kazali da se, u slučaju krivičnog gonjenja neće pozivati na skidanje imuniteta.

Predsjednik Odbora Radivoje Nikčević kazao je da imunitet nije privilegija poslanika, i da o njegovom ukidanju odlučuje parlament, a ne sami poslanici.

"Danas kada raspravljamo o zahtjevu tužioca, moramo imati u vidu činjenicu da su poslanici DF-a, za koje se traži oduzimanje imuniteta, napustili Skupštinu, i da je krivično djelo učinjeno van parlamenta", kazao je Nikčević.

Prema njegovim riječima, osnovna namjena imuniteta je da osigura nesmetan rad parlamenta, odnosno funkcionisanje zakonodavne vlasti, i spriječi bilo koji oblik urušavanja većine ili manjine u parlamentu.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kazao je da Skupština ne sudi, ali je obaveza poslanika da državnim organima i institucijama sistema omoguće da rade svoj posao na ustavni i zakoniti način.

"Postoji osnov sumnje za ono što se poslanicima DF-a stavlja na teret, a da li su oni stvarno to uradili ili nijesu, nije na nama ovdje da sudimo, već da omogućimo Tužilaštvu da radi svoj posao", rekao je Vuletić.

On je podsjetio na ustavnu odrednicu da su svi građani pred zakonom jednaki.

"Glasaću za skidanje imuniteta, jer cijenim da poslanik treba da je reprezent građana, i da svojim primjerom pokaže ono što se od njega očekuje, da artikuliše stanje u svakoj situaciji na najbolji mogući način, a ne da potpiruje i da doprinosi nezdravoj atmosferi", naveo je Vuletić.

Njegov kolega Radovan Obradović kazao je da niko ne može da se krije iza imuniteta.

"Treba omogućiti Tužilaštvu i sudovima da rade u punom kapacitetu, i da su svi građani dostupni krivično-pravnim organima", smatra Obradović.

Poslanik SDP-a Rifat Rastoder kazao je da je u toj partiji bilo dileme kako se izjasniti po ovom pitanju.

"Jer je nama prije svega stalo do dijaloga, i do što bržeg stabilizovanja političke i ukupne situacije u državi", rekao je Rastoder.

Kako je kazao, više je razloga koji su ih opredijelili za skidanje imuniteta, a prvi je taj što su i poslanici DF-a saopštili da se neće pozivati na njega.

"Drugo, zahtjev je temeljen na osnovanoj sumnji da je počinjeno krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog poretka, što je u suštini i djelo protiv države, a ja pripadam državotvornom pokretu i nemam pravo ignorisati takvu sumnju bez dodatnog propitivanja", naveo je Rastoder.

On je kazao i da je zahtjev uputila renomirana institucija "koju smo do juče svi hvalili"

"I bojim se da bi osporavanje ovog zahtjeva bilo opstrukcija tog rada i agilnosti", dodao je Ratoder.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da ta partija traži od vrhovnog državnog tužioca da hitno, jednako ažurno kao u ovom slučaju, postupi po podnijetim krivičnim prijavama "koje ukazuju na ekonomsko podrivanje temelja ove zemlje i koje su u postupku".

"Jer je narod doveden u poziciju da nema od čega da živi, i jer je na djelu nepoštena raspodjela društvenog bogatstva", rekla je Jasavić.

Ona je zatražila i da se procesuiraju podstrekači iz politike i medija koji, kako je navela, podrivaju ekonomske temelje države.

"Ovo tražimo da bi o svemu mogli da glasamo ravnopravno i identično, jer je tužilac ovdje dobio tropetinsku većinu i podršku i od opozicije, i očekujemo da svoj posao radi onako kako to Ustav i zakon nalaže, da bi svi građani ove zemlje živjeli dostojno", kazala je Jasavić.

Poslanik BS-a Rešad Sijarić rekao je da će podržati zahtjev za ukidanje imuniteta jer je ta stranka podržala izbor VDT-a.

"To je institucija koja zaslužuje da se poštuje, i mi ćemo uvijek ispoštovati zahtjev Tužilaštva", kazao je Sijarić.

Bonus video: