Demos i SNP protiv ukidanja imuniteta poslanicima DF-a

"Tim prije što poslanici koji su predmet istrage ne traže zaštitu imunitetom", kazao je Lekić
0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Miodrag Lekić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.11.2015. 18:34h

Nezavisni poslanici u Skupštini iz redova Demosa neće glasati za ukidanje imuniteta Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

"Tim prije što poslanici koji su predmet istrage ne traže zaštitu imunitetom", kazao je Lekić.

Lekić je dodao da poslanici u crnogorskoj Skupštini ne treba da glasaju ukidanje imuniteta poslanicima, a za to je naveo čeitiri razloga.

"Prvo, eventualnim ukidanjem imuniteta nedopustovo lako se relativizira i poništava neslučajna ustavna odredba o institutu imuniteta narodnog poslanika. Drugo, ma što građani i nadležni organi smatrali o svim segmentima protesta ostaje neoboriva činjenica da na njima niko nije ni pominjao niti se odvijao čin rušenja ustavnog poretka. Pretpostavke su nešto drugo i one se mogu analizirati i istrage voditi bez degradiranja ustavnog statusa poslanika. Treće, poslanici prilikom odlučivanja o skidanju imuniteta treba da su svjesni pravne i političke odgovornosti. Naročito političke odgovornosti zbog mogućnosti svjesnog ili nesvjesnog podsticanja novih tenzija u jednom uzavrelom trenutku zemlje bremenite dubokom ekonomskom, socijalnom, političko - institucionalnom krizom. Četvrto, poslanici iz svih klubova treba da uz sve političke razlike pokažu i određene poslaničku kolegijalnost tim prije što poslanici koji su predmet istrage ne traže zaštitu poslaničkog imuniteta. To čine sasvim suprotno Milu Đukanoviću koji u sudskim procesima u Italiji u materiji međunarodnog kriminalnog udruživanja potezao za statusom imuniteta koji mu je visoka državna funkcija u Crnoj Gori to formalno omogućavala", rekao je Lekić.

Milić: Licemjerno pokretati postupak skidanja imuniteta

Socijalistička narodna partija (SNP) glasaće protiv skidanja imuniteta poslanicima Demokratskog fronta, kazao je predsjednik SNP-a Srđan Milić, ocjenjujući da je licemjerno pokretati taj postupak kad se ne zna šta je urađeno sa nalogodavcima i izvršiocima prebijanja građana.

„Krajnje je licemjerno pokretati postupak protiv poslanika, a da nemamo nijednu informaciju o tome šta je urađeno sa nalogodavcima i izvršiocima brutalnog prebijanja Milorada Martinovića i drugih građana. Šta je urađeno sa onima koji su dali nalog da se krene u lov na demonstrante po čitavoj Podgorici“, kazao je Milić.

SNP će, kako je saopštio, biti protiv skidanja imuniteta poslanicima Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću na sjednici skupštinskog Administrativnog odbora, zakazanoj za ponedjeljak.

„Krenulo je neko kasno proljeće u regionu, u Makedoniji je formirana prelazna Vlada. Jasno je svima, koji su iole politički pismeni, da su promjene u Crnoj Gori nezaustavljivi proces, kao što je jasno svima u Crnoj Gori, koji nas vole i mrze, da tih promjena bez SNP-a biti neće“, rekao je Milić na konferenciji za novinare.

Upitan da li će prisustvovati novom najavljenom protestu krajem novembra, Milić je kazao da očekuje konkretne rezultate onog što je bio zahtjev za fer, slobodnim i demokratskim i izborima i do kraja novembra.

„Svima je u Crnoj Gori jasno da su protesti 24. oktobra prevazišli bilo kog od nas poltiičara, bili su opštenarodni pokret i jasan signal svima u Crnoj Gori da ovo društvo nužno traži promjene, promjene u načinu vladanja, promjene u odnosu prema građanima“, dodao je Milić.

Milić je kazao da su on i SNP pokazali svoj odnos prema protestima. „Što se SNP-a tiče, ponosno i dostojanstveno, kao što je uvijek i radio, bićemo i tamo gdje smo uvijek bili, žao mi je Krivokapića, ali mi smo uvijek bili na pravoj strani istorije“.

On je ukazao na, kako je rekao, nešto što se „eto tako dešava u Crnoj Gori“.

„Ne samo što Vlada uvodi neustavne uredbe, nego je parlament danas u neustavnoj poziciji. U Ustavu je jasno definisano da parlament ima 81 poslanika, danas mi imamo u parlamentu 80 poslanika. Prava adresa za pitanje zašto parlament danas ima 80 poslanika, između kojih 12 potpuno nelegitimnih, je Ranko Krivokapić“, poručio je Milić.

Kako je rekao, nakon odlaska Borislava Banovića za ambasadora u Londonu, još nije izvršena zamjena, iako je Skupština to mogla da obavi u prethodnom periodu.

„Zato što Krivokapić vjerovatno sumnja u sledećeg na listi koalicije DPS-SDP“, kazao je Milić.

On je, kad je u pitanju inicijativa Krivokapića za pokretanje dijaloga, rekao da je današnje izborno zakondavstvo bilo rezultat potrebe da se vrati povjerenje u izborni proces.

„I kako je vraćeno – tako što je za njega glasao samo klub poslanika DPS, Fronta i Bošnjačke stranke. Sa 55 poslanika su izglasali ovaj zakon koji će da primjenjuju. A prethodni zakon je bio izglasan sa većinom od 70 odsto“, kazao je Milić.

To je, kako je dodao, problem Crne Gore. „Ako neko danas, kao Kriovkapić, poziva na dijalog da bi došao do 55 poslanika koji će glasati za neki novi izborni zakon, u toj priči neće biti SNP-a“.

„Ukoliko želi stvarni dijalog o tome kako da se obezbijede fer, slobodni i demokratski izbori u Crnoj Gori, SNP će biti tamo. Ali nikom nećemo davati alibi da kupuje vrijeme u odnosu na neminovne promjene koje će se desiti u Crnoj Gori“, poručio je Milić.

Bonus video: