DPS Herceg Novi: NATO donosi rast investicija, brojne mogućnosti za mlade...

"Za očekivati je da će Crna Gora u decembru dobiti pozivnicu da se priključi društvu najboljih, te da će nakon toga i građani Crne Gore imati priliku da, bilo preko svojih političkih predstavnika u parlamentu ili direktno, iskažu svoju većinsku podršku državnoj politici Crne Gore u nastavku integracionih procesa”
33 komentar(a)
Slobodan Radović Krušo, Foto: DPS Herceg Novi
Slobodan Radović Krušo, Foto: DPS Herceg Novi
Ažurirano: 06.11.2015. 14:39h

Hercegnovski DPS ističe da je u Crnoj Gori na djelu "želja da se vlast mijenja sa ulice".

"Ako znamo da Crnu Goru prvog decembra očekuje još jedan veliki uspjeh u međunarodnoj politici, koji dodatno potvrđuje njenu nezavisnost, demokratski kapacitet, ekonomsku stabilnost i ustavnopravni poredak, onda se ne treba čuditi zašto su se baš sada probudili neki od političkih recediva iz ne tako daleke nam prošlosti", navodi se u saopštenju OO DPS Herceg Novi, koje je potpisao predsjednik Slobodan Radović Krušo.

"Kada ste mali, roditelji vas uče da uvijek težite da budete dio društva onih koji su dobri – najbolji. Isto se to pravilo primjenjuje i u težnji Crne Gore da se integriše u društvo najrazvijenijih demokratija, koje bez izuzetka, u svim segmentima, obezbjeđuju visok kvalitet života svojim građanima. Od trenutka kada je crnogorsko rukovodstvo, kao jedan od prioritetnih ciljeva u međunarodnoj politici, postavilo evroatlanske integracije, do momenta dobijanja poziva za učlanjenje u NATO, uslijedio je naporan rad, od globalnog, preko nacionalnog do institucionalnog nivoa. Jedan od najtežih zadataka na tom putu bio je kreiranje odnosa javnosti po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju.

"Demokratska partija socijalista Crne Gore se i ovaj put osjetila pozvanom da kao najveći i najodgovorniji politički subjekat u državi preuzme zahtjevno istorijsko breme usmjeravanja državne politike. Organizovan je čitav niz tribina, okruglih stolova i drugih manifestacija, koje su imale za cilju poznavanje javnosti sa vrijednostima koje će Crnoj Gori donijeti učlanjenje u NATO. Iskustvo iz tog perioda nam govori da građani nisu bili upoznati sa benefitima koje ove integracije donose. Pored bezbjednosnog aspekta, učlanjenje Crne Gore u NATO će donijeti i rast investicija, pogotovo iz najrazvijenijih zemalja. Za mlade se otvara se čitav niz mogućnosti od stipendiranja do učestvovanja u raznim međunarodnim naučnim projektima. U oblasti ekologije, kroz saradnju unutar saveza, Crna Gora može obezbjediti niz povoljnosti u cilju unapređenja stanja okoline. Zdravstvena zaštita građana se podiže na viši nivo, pogotovo u odnosu na globalne prijetnje poput raznih epidemija i sl. Iskorišćenost turističkih kapaciteta raste, kako zahvaljujući većem osjećaju bezbjednosti uz rast emitivnog tržišta na zemlje saveznice. Od velikog značaja je i mogućnost plasmana prehrambenih artikala proizvedenih u Crnoj Gori u skladu sa zahtjevima i standardima NATO-a", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se pojašnjava da će pristupanje NATO-u, Crnoj Gori pored bezbjedonosnog, donijeti i druge prednosti, koje će obezbjediti ekonomsku stabilnost i ukupnu održivost nacionalne ekonomije.

"Zahvaljujući kvalitetnom radu u prethodnom periodu, stav crnogorske javnosti se u odnosu na članstvo značajno promijenio i da nas većinska Crna Gora želi i očekuje učlanjenje naše države u NATO savez”, navodi se u saopštenju.

"Za očekivati je da će Crna Gora u decembru dobiti pozivnicu da se priključi društvu najboljih, te da će nakon toga i građani Crne Gore imati priliku da, bilo preko svojih političkih predstavnika u parlamentu ili direktno, iskažu svoju većinsku podršku državnoj politici Crne Gore u nastavku integracionih procesa”, zaključuje se u saopštenju hercegnovskog DPS.

Bonus video: