"Mandić i Radunović su izazvali reakciju demonstranata"

U nalazu koji služi kao činjenični osnov za traženje odobrenja za krivično gonjenje Mandića i Radunovića, navodi se da sadržina prikupljenih dokaza ukazuje da su osumnjičeni na protestu koji je DF najavio kao mirno okupljanje, “u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore, pozvali da se silom promijeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa”
91 pregleda 43 komentar(a)
Andrija Mandić, Slaven Radunović
Andrija Mandić, Slaven Radunović
Ažurirano: 06.11.2015. 06:34h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Slaven Radunović pozvali su na nasilno rušenje ustavnog uređenja tako što su kod demonstranata izazvali odluku da rušeći zaštitne ograde pređu u fizički napad na policiju koja je štitila prilaz Skupštini, navodi se u nalazu Višeg tužilaštva koje je dostavljeno parlamentu na zathjev Ranka Krivokapiću.

Šef Skupštine je od Tužilaštva tražio dodatno, činjenično pojašnjenje nakon što je tužilaštvo predložilo da se njima dvojici i Milanu Kneževiću skine imunitet.

U nalazu koji služi kao činjenični osnov za traženje odobrenja za krivično gonjenje Mandića i Radunovića, navodi se da sadržina prikupljenih dokaza ukazuje da su osumnjičeni na protestu koji je DF najavio kao mirno okupljanje, “u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore, pozvali da se silom promijeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa”.

“Na način što su okrivljeni Andrija Mandić, nakon upućivanja riječi 'da večeras stvar mora da se dovede do kraja', pozvao pripadnike MUP-a da se povuku ispred zgrade Skupštine i omoguće 'ono što treba da se desi. A što treba da se desi? Treba da se desi da poslanici koji su se večeras ovdje okupili, slijedeći preporuke vezano za dijalog u Skupštini, da uđu evo ovuda' pokazujući na glavna vrata Skupštine”navodi se u nalazu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U dokumentu koji je potpisala zamjenica Višeg državnog tužioca Ljiljana Lakić, dodaje se da je Mandić nakon toga “uz burnu reakciju demonstranata, od policije zahtijevao da se policija razmakne, istovremeno upućujući riječi i 'da se taj dijalog dovede do kraja'”. Dodaje se i da je Mandić pozvao na ulazak u Skupštinu, “slijedeći zahtjev sa tog skupa koji je upućen predsjedniku Skupštine”.

“Da poslanici uđu u zgradu Skupštine na glavna - prednja vrata, ispred kojih je na platou bila postavljena zaštitna ograda i kordon policije, radi sprečavanja demonstranata da uđu u Skupštinu i time, sprečavanja ugrožavanja ustavnog i zakonskog funkcionisanja Skupštine”, navodi se u nalazu i dodaje da se u Skupštinu moglo ući na jedan od sporednih ulaza sa dvorišne strane, kako je to predlagao Krivokapić.

U nalazu se navodi se i da je Radunović “netačno predstavio prisutnima da se predsjednik Skupštine izgubio, da se ne zna gdje je i da ga nije briga za njih”.

“Te da ima još deset minuta vremena, nakon čega nikakvu odgovornost ne preuzimaju, a odmah zatim, zajedno sa dijelom prisutnih poslanika, preskočili zaštitne ograde i krenuli prema zgradi Skupštine, čime su kod demonstranata izazvali odluku da rušeći zaštitne ograde pređu u fizički napad na policiju koja štitila prilaz zgradi Skupštine i ulaz u istu, gađajući ih kamenicama, bacajući prema njima eksplozivne naprave - molotovljeve koktele, kojom prilikom je povrijeđeno 28 policajaca, od kojih jedan teže, 24 građanina je zatražilo medicinsku pomoć”, zaključuje se u nalazu.

Poslanici su na skupu bili u prostoru između policije i demonstranata prije ove Radunovićeve izjave. Navodi se i da su parlamentu dostavljene službene zabilješke o pregledu audio-video zapisa, četiri CD-a sa audio-video zapisom.

Skidanje imuniteta Kneževiću tražilo je Osnovno tužilaštvo zbog napada na policijskog službenika.

Bonus video: